В УМБАЛ-Бургас премахват камъни в бъбреците чрез революционен метод


В УМБАЛ-Бургас премахват камъни в бъбреците чрез революционен метод
Снимка: УМБАЛ-Бургас
21 Юни 2018, Четвъртък


Иновацията идва в морския град почти веднага, след като е представена на световния урологичен конгрес в Копенхаген

Автор: Десант

Урологията на УМБАЛ-Бургас стана третата в страната, която въведе революционен метод за безкръвно премахване на камъни в бъбреците.

Иновацията идва в морския град почти веднага, след като е представена на световния урологичен конгрес в Копенхаген, разказа началникът на отделението д-р Николай Миринчев. Тя представлява миниатюрна видеокамера на върха на апарат, който се огъва на 270 градуса, достига до труднодостъпните физиологични бъбречни кухини и на видеостена показва къде се намира камъкът. „

Изобретението се нарича флексибилен уретерореноскоп и е за еднократна употреба, за да гарантира пълна стерилност на пациента.

Камерата позволява безкръвно лазерно отстраняване на труднодостъпни и големи камъни, които не се поддават на друг тип безкръвно премахване. Досега, при повечето от пациентите с такива камъни са се налагали отворени операции. Всяка отворена операция е по-тежка за пациента, има  и по-голям риск от следоперативни усложнения, възстановителният период е по-дълъг.

При безкръвните и миниинвазивни методи, които вече рутинно се прилагат в бургаската урология, пациентът  е вкъщи след  втория ден.

От въвеждането на метода преди 2 месеца, до момента са оперирани няколко пациенти, които се чувстват отлично и са възвърнали работоспособността и нормалния си начин на живот.

Д-р Миринчев уточнява, че жителите на Бургаска област са предразположени към образуване на камъни в бъбреците. Наследствеността също е фактор, както и полът – мъжете по-често страдат от бъбречно-каменна болест, допълва той.

Всеки, който иска да се консултира относно метода и приложимостта му за себе си и свои близки, може да се обади на тел. 0888804863, д-р Николай Миринчев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки