Рядко виждани живородни гущери наблюдаваха под връх Вежен


Рядко виждани живородни гущери наблюдаваха под връх Вежен
20 Юни 2018, Сряда


На уловените екземпляри е определен полът, дължината на тялото и опашката, както и други метрични данни

Автор: Десант

Рядко вижданите живородни гущери (Zootoca vivipara) са наблюдавани по време на ежегодния мониторинг близо до връх Вежен в Национален парк „Централен Балкан“, съобщават от парковата дирекция.

Наблюдението се извършва целенасочено на определена пробна площадка и е част от Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие.

На уловените по време на проследяването на състоянието на вида екземпляри се определя пола и се вземат метрични данни - дължина на тялото, опашка, други особености.

Живородният гущер обитава високите части на „Централен Балкан - от 1000 – 1200 м н.в. до около 2300 м н.в., той е ендемичен за Европа вид и популацията му в Парка има национална значимост.

Влечугите в Парка са 15 вида и съставляват 30% от херпетофауната в България. Гущерите са 7 вида. От тях с относително широко разпространение са слепокът (Anguis fragilis), стенният гущер (Podarcis muralis) и живородният гущер (Zootoca vivipara). Змиите също са представени от 7 вида. Типични за Парка са медянката (Coronella austriaca), смокът мишкар (Zamenis longissimus), усойницата (Vipera berus).  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки