Селища, претендиращи да са родно място на Паисий, почетоха годишнини, свързани с хилендарския монах


Селища, претендиращи да са родно място на Паисий, почетоха годишнини, свързани с хилендарския монах
Момент от тържествата, посветени на Паисий, в пернишкото село Кралев дол
20 Юни 2018, Сряда


Вижте как протекоха те

Автор: Дина Харизанова

Тази година се навършват 296 години от рождението на един от колосите в българската история и 256 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска” - Паисий Хилендарски. Той е канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 г., като  за ден в негова памет и прослава е определен 19 юни.

По повод бележитите годишнини, свързани с хилендарския монах в селищата, които претендират, че са родно място на автора на „История славянобългарска“, бяха организирни на 19 юни тържествени чествания. 

Ден на Паисий беше отбелязан в пернишкото село Кралев дол. Празникът там се състоя в местността Калужерец при параклиса „Св. преп. Паисий Хилендарски“, където е и Паисовата чешма.

Сред дошлите да почетат делото на монаха беше и писателят-журналист Цанко Живков, посветил немалко години от живота си да отстоява и доразвива тезата, че коренът на Паисий Хилендарски е от Кралев дол. Негови публикации на тази тема намериха място преди години и на страниците на вестник "Десант".

С утринна Божествена Света литургия в църквата „Св. Троица” започнаха тържествата, посветени на Паисий, и в Банско, където също се твърди, че е роден той.



Тържествена програма продължи с полагане на венци и цветя пред мемориала на св. Паисий Хилендарски и рецитал на Вазовата ода „Паисий“ в изпълнение на артиста Янко Лозанов.

Презентация под надслов „От Банско през Света гора до бъднините български“ представи Хилендар и Зограф и тяхната връзка с Банско и Баановия род, от който се твърди, че е коренът на Паисий.

За родно място претендира и самоковското село Доспей.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки