Светлина за читалище "Светлина": Набелязаха мерки за спасяването на рушащата се сграда


Светлина за читалище "Светлина": Набелязаха мерки за спасяването на рушащата се сграда
Снимки: Областна управа - Стара Загора
19 Юни 2018, Вторник


Снимката на занемарената стара постройка в град Шипка с интересна архитектура предизвика мощна вълна от възмущение в социалните мрежи

Автор: Десант

Министърът на културата Боил Банов и областният управител на Стара Загора Гергана Микова посетиха днес град  Шипка, за да се запознаят отблизо със ситуацията около рушащата се читалищна сграда в града, снимка на която се превърна в хит в социалните мрежи и предизвика мощна вълна от възмущение.



Кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка Василка Панайотова, председателят на Общинския съвет на Казанлък Николай Златанов, главният архитект Георги Стоев и председателят на Народно читалище „Светлина-1861“ Татяна Бърч също присъстваха на срещата в кметството на Шипка, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Читалищната сграда е построена през 1934 г. и е една от най-старите в градчето. През 2001 г. с решение на Общинския съвет на Казанлък тя е предоставена за безвъзмездно ползване на читалище „Светлина“.

13 години по-късно, чак през 2014 г. обаче председателят на читалищното настоятелство уведомява с писмо кмета Галина Стоянова, че „..от 1993 г. обектът е освободен, поради невъзможността да бъде стопанисван от читалището и че въпреки решението на ОбС от 2001 г. той не е бил използван“. В писмото от читалището заявяват още, че сградата вече не им е необходима, тъй като за своите нужди използват друг обект – част от старото училище.

Поради продължаващото в годините рушене и лошо стопанисване на сградата, през 2014 г. ОбС Казанлък променя статута й от публична в частна общинска собственост. Това решение е продиктувано от заявени инвестиционни намерения от страна на сдружение с нестопанска цел „Слава“, което поема ангажимент да извърши поетапен ремонт на сградата в размер на 460 000 лв. Сдружението така и не изпълнява заявените по сключения договора намерения  и той е прекратен през април 2016 г.



Във времето Община Казанлък прави опити да съхрани ценната постройка. През 2009 г. се извършва заснемане на сградата, а арх. Балабанова дарява идеен проект за нейното възстановяване. Ремонтът на читалището обаче изисква средства, възлизащи на около 3 млн.лв. (по мнение на специалисти), но тази сума е непосилна за бюджета на Община Казанлък.

След срещата днес министър Банов обяви конкретните стъпки, които ще бъдат предприети за спасяване на старата постройка с интересна архитектура. На първо място -  в най-кратки срокове ще стартира процедура за обявяване на сградата за паметник на културата. Така за нейното възстановяване ще могат да се търсят средства по различни европейски проекти.

Културният министър заяви, че процедурата за придобиване на статут може да приключи в най-добрия случай до 3 месеца.

Ще бъде открита специална дарителска сметка, в която родолюбиви българи могат да внасят средства и да подпомогнат първоначалните ремонтни дейности.

На трето място – Общинският съвет в Казанлък ще предложи сградата от публична общинска отново да стане частна общинска собственост. Със средства от Общината ще бъде извършено конструктивно обследване на обекта, за да се прецени реалното му състояние.

Според думите на министър Банов, сградата задължително трябва да бъде запечатана до старта на зимата, за да спре разрушаването на вътрешната й част. Той изрази надежда, че със средства от Общината и с помощта на дарения ремонтът на покрива може да бъде завършен до началото на зимните месеци.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
а в града?
20.06.2018 06:11:02
0
0
А пък в града - не. Така ли?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки