Георги Кандиларов - котленецът, който се посвети на просвещаването на народа ни


Георги Кандиларов - котленецът, който се посвети на просвещаването на народа ни
Фотопортрет на Георги Кандиларов, заснет от Франчишек Мезер в Киев през 1883 г.
19 Юни 2018, Вторник


Последователно той е директор на Солунската българска мъжка гимназия, на Солунската българска девическа гимназия, както и на Русенската девическа гимназия

Автор: Атанас Коев

На 19 юни се навършват 75 г. от смъртта на Георги Кандиларов – един от най-изявените български просветни дейци от 80-те години на XIX век до средата на 20-те години на ХХ век. Той последователно е директор на Солунската българска мъжка гимназия, на Солунската българска девическа гимназия, както и на Русенската девическа гимназия. За около две години е начело на Духовната ни семинария в Цариград.

Кандиларов започва земния си път в Котел на 8 август 1851 г. Първоначално учи в родния си град. В периода 1869-1873 г. младежът учителства в местното училище, а след това заминава за Одеса, където постъпва в Духовната семинария. Впоследствие следва в Киевската духовна академия, откъдето се дипломира през 1884 г.

Георги Кандиларов е сред основателите на Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, като в периода 1884-1887 г. е неин директор, както и управител на българските начални училища в града.


Солунската гимназия (1888-1889 г.)

От 1884 до 1885 г. е директор и на Солунската българска девическа гимназия.

За около година котленецът се установява в македонския град Воден – от 1888 до 1889 г., но е арестуван от турските власти заради активната му просветителска дейност сред българското население в този край. Съден е и е осъден на заточение, но впоследствие е оправдан и е освободен.

След като излиза на свобода, Георги Кандиларов продължава с учителската си дейност. Първоначално е назначен за управител на българските училища в Битоля (от 1889 до 1890 г.), а след това в Сяр (1891-1892 г.).

В Македония котленският просветен деец развива широка обществено-полезна дейност, като участва активно в откриването на 35 училища в тези български земи. Заради будителската му дейност е арестуван отново от османските власти, които му отнемат учителското разрешително. В резултат на това той се разболява и се завръща за кратко в родния си град Котел.

След като се възстановява, от 1892 до 1895 г. учителства в Духовната семинария в Петропавловския манастир край Лясковец. Впоследствие заминава за Цариград, където става преподавател в Българската духовна семинария, като в периода 1897-1899 г. е и неин директор.

През 1900 г. Георги Кандиларов се завръща в Княжество България и в продължение на шест години е директор на Девическата гимназия в Русе. След това учителства в Софийската духовна семинария (1916-1918 г.) и в Пловдивската духовна семинария (1920-1925 г.).

Видният български просветен деец умира на 19 юни 1943 г. в търновското село Арбанаси.

С дейността си той оставя трайна диря в развитието на училищното дело в останалите под османско владичество български земи през 80-те и 90-те години на XIX век, а с учителствуването си до първата четвърт на ХХ век в редица училища в страната, Кандиларов дава своя неоценим принос в просвещаването на народа ни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки