Гигинският манастир става домакин на уникален български събор


Гигинският манастир става домакин на уникален български събор
18 Юни 2018, Понеделник


Посетителите ще може да ударят камбаните „В сърцето на Граово“

Автор: Десант

За първи път в известния в пернишко Гигински матнастир, известен и като Църногорски манастир
„Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, от 13 до 15 юли ще се проведе голям събор „В сърцето на Граово“. Той ще представи културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област, казват организаторите на уникалното събитие.

Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Гостите на събора ще имат възможност да присъстват на Църковна програма – съботно вечерно богослужение и неделна света Литургия. Да се снимат преоблечени в народна носия във фото корнер, където ще избират от автентични български носии. А след това и да разгледат хаактерните за региона породи животни на  „Поляната на животновъдите“.

Помислено е и за най-малките. Ще бъде изграден кът за деца „Хайдушка поляна“, където под формата на игра те ще спортуват, така както едновремешните хайдути са правили бойната си подготовка и ще научават интересни факти за българската история, география и литература. Ще им и хайдушки игри за големи – всеки може да премери сили в многобройни игри като :“свинкя” , бой с ямурлуци, носене на менци с кобилица и други.

В работилницата “Камбанен звън” всеки, който желае ще може да посети камбанарията на манастира и след кратка демонстрация собственоръчно да удари камбаните. Църковни игри за деца – биене на камбани. Предвидени са и Възстановка на традиционно българско кръщене и Възстановки на ключови битки.

През цялото време по време на дъбора е предвидена целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави, сред които спектакъл ще изнесе и ансамбъл "Българе".


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Марияна Вълкова
03.07.2018 10:42:56
0
0
Моля за телефон и контакт за участие в събора.
Благодаря Ви предварително!
1
Марияна Вълкова
03.07.2018 10:40:31
0
0
Моля за телефони и контакти за участия в събора!
Благодаря Ви, предварително!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки