Археолози настояват за промени в закона за културно историческото наследство


Археолози настояват за промени в закона за културно историческото наследство
17 Юни 2018, Неделя


Досега строителството на магистрала "Струма" е унищожило много ценни разкопки, категорични са учените

Автор: Десант

Магистралите разрушават археологията. Това констатираха археолози и експерти. Те искат промени в закона за културно историческото наследство, за да се защити обществения интерес.

Те се обявиха в защита на Скаптопара - огромен архитектурен комплекс. Обектът е важен за развитието на културния туризъм в региона.

Има реална възможност трасето да се измени и обектът да се запази. Именно за това апелират и защитниците на Скаптопара. Според тях изместването на трасето на АМ "Струма" няма да има никакви фатални последици за довършването на магистралата.

Допълнителните средства ще са в размер на 1-2 милиона лева. Очакваното удължаване на строителството ще е шест месеца като това нямало да се отрази на целия ЛОТ 3.

Досега строителството на магистралата е унищожило много ценни разкопки, според тях. Това осакатява българската археология, а и се лишавали идните поколения от културно наследство. Законът за културното наследство е променян 19 пъти като общественият интерес е пренебрегван, според тях.

Законът не работи,но и не изпълнява функциите си. Законът не предоставял никакви механизми, чрез които местните власти да участват и контролират опазването на културните паметници. Трасето е променено и удължено, заяви Калин Анастасов.

То е оскъпено и незнайни защо минава директно през разкопките, по думите му. Туризмът не е бизнес, а индустрия, коментира Здравка Чимева. Туризмът щял да разкрие много работни места, по мнението й. Камъкът си тежи на местото, поясни и археологът Павел Деспотов.

Всички искат обектът да се съхрани. След като има шанс един обект да бъде съхранен, той трябва да бъде спасен, категоричен е той. Това ще е добре не само за Благоевград, но и за цялата страна.

Над 13 000 души подкрепят опазването на археологията. Те не искат историята на града да бъде унищожена. Ако се запази обектът неговото обслужване ще изисква 500 работни места.

Припомняме, че около изграждането на АМ "Струма" продължава да има неизвестни. Трасето на магистралата минава през разкопките на древното римско селище "Скаптопара".

На 5 май, по време на визира на разкопките, премиерът Борисов заяви, че дава едномесечен срок на археолозите и инженерите, за да намерят решение.

На 17 юни в София се организира протест, в който граждани ще настояват разкопките да бъдат запазени в техния автентичен вид, а не да бъдат погребани под тонове асфалт.
Източник: news.bg


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки