Социалното министерство няма регистър на хората с увреждания


Социалното министерство няма регистър на хората с увреждания
16 Юни 2018, Събота


Това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ ще промени, давайки старт на реформите

Автор: Десант

Социалното министерство няма никакви данни за хората с увреждания – нито колко са, нито какви са уврежданията. Това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ ще промени, давайки старт на реформите, коментират майки на деца в неравностойно положение пред бТВ. 

С този довод те отговориха и на питането на премиера къде са милионите, давани за хората с увреждания – ако се направи такъв регистър ще е ясно къде са парите, посочи Ина Маринова.

Предложенията, които в момента се обсъждат няма да засегнат правата на нито един от хората с увреждания, но и не е коректно да се твърди, че с този законопроект ще се решат всички проблеми, посочи националният омбудсман Мая Манолова.

Всички ще имат право на лична помощ, въпросът е дали им трябва. Има разлика между заболяване и увреждане, сподели Маринова.

По думите на омбудсмана най-трудното е да убедим тези, от които зависи реформата е, че тя е необходима. „Този закон е писан от хората с проблем. Проблемите не са от днес, в последните 20-30 години всички политици носят своята вина, аз също.”

Майките посочиха, че министър Петков има волята за промени, но не знаят дали накрая няма да се уплаши.

„От години в България има различни програми и услуги, различни министерства и общини. Обслужват се от една армия от администрации и така те потъват. Човекът с увреждане е контингент на много министерства, не само на социалното”, добави Маринова


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
коментари
17.06.2018 08:00:06
0
0
Също и с всички изборни ......Максимум 2 години мандат. Възможности - след това в НПО-та, правят НПО-та и работят, допринасят НПО-та. Опит, всичко. ... пишат книги, литература .. други неща... най-малкото, създават демокрация, демократична култура и т.н. Други приноси..... (а не терор и лъжи на държавната, обществената хранилка; не можеш? затова ли ще тероризираш и лъжеш-мажеш другите?)
1
коментари
17.06.2018 07:37:48
0
0
Институцията на (националния?) Омбундсман, общественият защитник... се занимава само с конюнктурни политически реклами... Т.е - не върши нищо. Така си оплитат кошниците... Как се изготвя програмата, темите, списъкът с въпросите на тази институция? На каква база/основа? толкова години? Къде са отчетите? Ефективността от направените промени, защитени казуси/нововъведения?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки