Плиска се побратими с Мала Перешчепина


Плиска се побратими с Мала Перешчепина
Снимки: Шум.бг
15 Юни 2018, Петък


Това стана по време на отбелязването на 106 години от откриване гроба на основателя на Стара Велика България кан Кубрат

Автор: Десант

Кметството в Плиска подписа с украинското село Мала Перешчепина първия си Договор за приятелство и сътрудничество. Това стана по време на отбелязването на 106 години от откриване гроба на Кан Кубрат - основателят на Стара Велика България.Договорът за побратимяване на двете населени места, който включва сътрудничество в различни сфери на обществения живот, е първи и за с. Мала Перешчепина, Полтавска област, Украйна, където живеят много българи.

Той бе подписан официално на 9 юни пред паметната плоча на кан Кубрат по време на събора "Кубрат събира потомците си", на който присъстваха над 500 местни жители и гости от Украйна и България, каза за ШУМ.БГ Тонка Начева.

„Побратимяването между двете населени места за нас е много знаково, защото като българи, където и да сме по света, ние следваме завета на кан Кубрат за обединение, а това че подписването стана пред паметника му, бе знак за приятелство, признание към живота и делото на Кан Кубрат, гордост да се наречеш българин и да пазиш навсякъде българската вяра, българския дух и българските традиции“, разказа кметицата на Плиска Тонка Начева.

Тя сподели, че любезните домакини, които са я посрещнали с обреден хляб, са поискали той да бъде пренесен на българска земя. „Донесох свещения за българите хляб в Плиска и ще го поставим в пенсионерския клуб, където имаме кът на българщината“.На събора, в който са се включили над 500 гости - украинци и българи,  е проведена и кръгла маса на тема „Величието и мощта на Стара Велика България е във всеки от нас". Концерт, полагане на венци и цветя и футболен турнир за купата на „Кан Кубрат“ са били част от проявите на празника. По време на пребиваването си от 9 до 13 юни Тонка Начева е посетила селища, където живеят български общности.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
27.06.2018 15:37:29
0
0
Потомци на княз Кубратовите българи са не само българите в Мизия,Тракия и Македония,но и запорожките-казаци по р.Днепър-Запорожката Сеч.По данни на проф.Пламен Павлов.Нека чуем казашките песни-Ой при лужку,ихав ихав козак мистом,ой хмелю ми хмелю,летила зозуля и ще усетим песента и душата на Велика Кубратова България.Тези песни се пеят на украински и старобългарски език.В КабардиноБалкария живяли много Бат Боянови българи-черните българи,които се изселили в тези земи ок.667-668-690 години...Чел,съм,че осетинците са българско племе в Кавказ.В Белорусия е имало доста българи от 6-7-9 векове.Каратистката-Мария Пекарчик и певицата Кесения Лапицкая имат почти български физически вид...Кубратова България е обхващала много земи в Карпатите и Белорусия...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки