Законопроект на патриотите прави българския език задължителен


Законопроект на патриотите прави българския език задължителен
Снимка: Пресцентър на НФСБ
14 Юни 2018, Четвъртък


Мобилните оператори например се задължават да използват в работата си кирилицата

Автор: Десант

Народните представители от ПГ „Обединени патриоти“ внесоха днес в деловодството на Народното събрание проект на изцяло нов Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

„Езикът е една от най-висшите ценности на всяка нация. Той е определящ за държавната идентичност и е част от държавността" - изтъкват в мотивите си вносителите.

„Има един официален език в държавата и това е българският. С този закон ние налагаме неговото повсеместно използване“, коментира народният представител от НФСБ  в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

„Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори например, да използват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър пример са вече някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат съобщенията си на кирилица, така че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български гражданин. В редица европейски и балкански държави това отдавна е факт“, заяви Борис Ячев.

По думите му, освен пожелателния характер в този законопроект, вносителите са предвидили и санкции за администрацията, включително санкции за чиновници, които на работното си място, в работно време, в общуване с граждани, клиенти и служители използват език, различен от българския.

„Знаете, не е тайна, че има редица смесени райони, в които част от администрацията – и държавната и най-вече местната, говорят на език, различен от българския – т.нар. майчин език, който не е официалният език у нас и гражданите не са задължени да го знаят“, посочи Борис Ячев.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бананови безсмислици
14.06.2018 20:26:52
0
0
Вие досега не сте го защитили бе хора. вие досега нищо не сте направили, за да го защитите. сигурно и не умеете да го използвате както трябва. Защитавате "бананова" култура, бананов език където няма такава в Европа. и продължавате да говорите бананови безсмислици...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки