Настъпи сезонът за щурма на липите


Настъпи сезонът за щурма на липите
14 Юни 2018, Четвъртък


Изпотрошени и обезобразени са множество дървета

Автор: Дина Харизанова

Липите разцъфтяха и изпълниха с омайния си аромат улиците и площадите. Предприемчиви мургави наши сънародници тутакси се втурнаха да берат липов цвят, кършейки клони и обезобразявайки дърветата. 

Десетки дървета в много населени места у нас вече са почупени и увредени при „щурма“ на липите.

Вчера в Казанлък общинарите съставиха акт и конфискуваха каруцата и коня на вандалстващите цигани, които няма да си ги получат обратно, докато не си платят глобата. 

Кметска заповед забрани официално брането на липов цвят в Димитровград. Според нея не може да се бере липа нито от булевардните дървета в града, нито от тези в парковете. Забраната важи за липите в крайпътните артерии, както и за тези, които растат в селата.

Ще бъдат наказвани и тези, които метат липовия цвят по улиците с цел продажбата му. Солени ще са глобите при констатиране на берачи, които чупят или деформират клоните на дърветата. Санкциите варират от 50 до 500 лева.

Три акта на граждани, хвърляли тояги и железни пръти по клоните на липите в Цар-Симеоновата градина, съставиха тези дни пък от ОП „Общинска охрана“ в Пловдив. Целта на вандалите била впоследствие да съберат нападалия липов цвят. Актовете са на стойност 500 лева.

От пловдивското общинско предприятие припомнят, че събирането на липов цвят в Града на тепетата  с цел продажба е строго забранено. Удостоверения за събиране на лечебни растения се издават от кмета на съответния административен район, в който се намират находищата, въз основа на писмено заявление от заинтересованото лице.

Със своя заповед и кметът на Дупница Методи Чимев забрани брането на липов цвят във връзка с разпоредбите на Наредбата за опазване на зелената система. Заповедта е валидна до приключване на цъфтежа. На нарушителите ще се налагат актове от 50 до 5000 лева.

През миналата година тамошните служители от "Контролно звено" са установили общо 34 нарушители - на петима са съставени актове, а 29 са санкционирани с фишове. На всички е иззет набраният цвят.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки