Бойко Борисов се отказа от срещата с македонския президент


Бойко Борисов се отказа от срещата с македонския президент
Снимка: Нова телевизия
14 Юни 2018, Четвъртък


Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава, изтъкват от външното ни министерство

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге Иванов, която бе планирана за утре сутрин, съобщава „24 часа“ от сигурни източници.

Държавният глава на Македония е вече в България и малко по-късно ще бъде приет от колегата си Румен Радев.  Срещата на Иванов с Борисов е част от официалната програма на неговата визита.

Премиерът Борисов разпоредил на външния министър Екатерина Захариева също да не приема македонския президент, твърдят още източниците на „24 часа“.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева трябва да бъде на посещение в Република Македония от 15 до 16 юни.

Срещите са отказани, не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Това заявиха за БГНЕС от МВнР, в отговор на въпрос дали срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с македонския президент Георге Иванов ще се състоят.

"Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие“, заявиха от МВнР.

"Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от българското външнополитическо ведомство.

Президентът на Република Македония Георге Иванов днес е на посещение в България и трябваше да има срещи с премиера и външния министър на нашата страна, на които се очакваше да бъде обсъдена темата за решението на спора за името.

Президентът Иванов отказва да приеме решението договорено от премиерите на Гърция и Македония, което е Република Северна Македония. Това решение слага точка на продължилия 27 години спор между Скопие и Атина и открива пътя за европейската и атлантическа интеграция на Македония

Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение снощи, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ето въпроси
16.06.2018 18:16:05
0
0
Добре де, Северна. За нас Македония? Или България става Македония, от солидарност? Макар че езикът, е сърбизиран. Като звучене..Познавам българи, македонци от преди, които са се преселили в България.... Те говорят съвсем нашия, български език. Литературен! Даже, това, което се дава, прави с/по медиите не е в тази чистота на звученето на литературният език.
Дали лъжат, работи се по фона....цялостно, тотално, коли, медии, цялата комуникация е обърната, по всякакви елементи. това е най-важното. По-скоро излиза, че просто българия е толкова "разпарчетосана" от онова, което е била, което се отнася, прави устойчивото развитие (не плановото, тоталитарното, сталинското! това е добре известно... но кой какво прави?) Само се занимават с пропаганда, обръща се комуникацията... Не може човек нито да чете, нито да слуша...така и нищо смислено не се каза и не се казва...Може би в институционална Европа..., чета че се въвеждат термини, които са въведени от 20 години в обръщение. Тя ли си променя терминологията? А ако се използва един мъртъв език, защото няма тези и тези характеристики на истинския, което е добре известно.... Значи и идеята за Европа - нещо не е както трябва. Гражданите това ги интересува - идеята за Европа. Другото да се надяваме, че е наред.... Или поне са поставени, разграничени въпросите, за да се каже какво става???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки