Законът за шума бе гласуван единодушно от две комисии


Законът за шума бе гласуван единодушно от две комисии
13 Юни 2018, Сряда


Саботажите на Николина Ангелкова обаче продължават с нелепи предложения

Автор: Десант

Комисията по икономическа политика и туризъм гласува с 13 глада „за" и един въздържал се законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени.

След благоприятните решения обаче вицепремиерът Валери Симеонов изрази недоволство от разногласията с министъра на туризма Николина Ангелкова. 

Като контрареакция на закона му туристическото ведомство предлага от санкциите на закона да отпаднат националните курорти.

Това е все едно да кажеш, че законът за движение по пътищата и улиците не важи за магистралите, подчерта Валери Симеонов. Той каза още, че неговият проект е направен основно за големите национални курорти. Ангелкова го саботирала в интерес на „една шепа почти олигарси от туризма, които са пуснали пипала в политическите среди".

След заседанието на икономическата комисия вицепремиерът дори намекна, че до октомври, когато ще се обсъждат идеите на туристическата министърка за защита на шума по курортите, можел и да не е на този пост - основно заради нейните саботажи.

Вицепремиерът посочи, че ако саботажът продължава, той не виждал смисъл да прави каквото и да било. Иначе проектът му събира мнозинство, макар че депутатите са объркани от идеите на Ангелкова, които са противоположни на неговите.

Между 23,00 ч. и 8,00 ч. се предвижда забрана на каквото и да е озвучаване или зареждане. Забранява се шумът и от плавателни, и от транспортни средства. Изключение се правят за обществени прояви на местните власти. Отговорността се поема от местната институция, поясни Валери Симеонов.

В новия законопроект е предвидено двойно увеличение на досегашните санкции. По думите на вицепремиера, съществуващите към момента глоби не действали възпитателно. 20% от гражданите страдали от високите нива на шума и той оказвал влияние върху здравето им.

Стана ясно също, че през 2016 г. има подадени 192 000 сигнали за силен шум, като през миналата година те вече били 205 000 броя.

Министерството на туризма иска да се извадят от обхвата на закона "Симеонов" националните курорти. Ведомството щяло да регулира шума със специална наредба.

В същото време от левицата дори поискаха да се завишат правомощията на МВР за вечерните проверки за шума. БСП предлага тишината да влиза в сила от полунощ.

ГЕРБ са за завишени санкции, но искат да се дадат възможности и на бизнеса да работи. Валери Симеонов е склонен на компромис. Часът да остане 23,00, както е в 90% от европейските държави. Можело да се даде опция на общинските съвети да имат възможността да удължат или да намалят часа за шума с един час.

Валери Симеонов сподели, че ежедневно получавал сигнали за наднормен шум. Той е категоричен в очакванията си за бърз и повсеместен ефект от завишените санкции.

Освен увеличението на глобите, проектът, който беше изготвен от вицепремиера съвместно със здравния министър Кирил Ананиев, предвижда да има повече часове в денонощието, в които е забранено озвучаването на открито, както и забрана за шумни прояви в зони, предназначени за жилищно строителство, в часовете между 14 и 16 ч. и между 23 ч и 8 часа. 

В отговор на журналистически въпрос дали промените ще попречат на сезона, ако бъдат приети сега, вицепремиерът Валери Симеонов отговори: „Законът и в момента действа. В по-голямата си част новият законопроект променя само механизма на контрол и превъзлага, прехвърля функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи. И на второ място – увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя.

И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така, че всички, занимаващи се с туристически бизнес,  знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва - да заповяда в Слънчев бряг“.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
кКнституция
13.06.2018 16:51:11
0
0
разбира се.... може да се подиграват с всякакви съчинения, фантазии, нелепости...решават задачките като за шестак. така или иначе задачките не ги решават всички... може и по българският език да ви съдят...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки