Собственикът на мандрата в Елена укривал данъци в огромни размери


Собственикът на мандрата в Елена укривал данъци в огромни размери
Снимка: БНР
12 Юни 2018, Вторник


Само в рамките на 4 месеца търговецът е осуетил плащането на ДДС в размер на 900 000 лв.

Автор: Десант

Служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържали под стража бизнесмена Стефан Василев, който е един от най-крупните млекопроизводители у нас, съдружник в “Би Си Си Хандел” ООД и съсобственик на млекопреработвателното предприятие в Елена, съобщава „Янтра днес”.

Според събраните данни, той е организирал престъпната дейност, при която е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното в началния етап на разследването, в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв.

Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева съобщи, че има информация и доказателства, че вероятно в рамките на целия инкриминиран период размерът на данъчните задължения ще е по-голям.

От спец прокуратурата уточниха, че на собственика на предприятието е наложена мярка „задържане под стража“, но за ръководенето на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество.

Затова в Специализирания наказателен съд вече е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество на извършителя на данъчното престъпление. По делото предстои да бъдат обвинени още лица, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организираната престъпна група.

В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни задължения от 47 хил. лв. Неплатеният данък за 900 хил. лв. е за периода от януари до април тази година. Предстои проверка за времето от юни 2017 до април 2018 г.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота – 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица.

Извършени са и 14 лични обиска, иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското село Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

По случая е работено около една година. „Възприехме нов подход при разследването на престъпления срещу данъчната система и заложихме много на предварителната подготовка, за да постигнем много бързо повдигане на обвинения“, поясни зам.- директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Говори се, че Василев има още мандри в Русе, Омургат, участва в подобна дейност и в Македония. В Омуртаг държи голямо ловно стопанство. В еленското село Тодювци бизнесменът притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Във Велико Търново има бизнес, свързан с частна поликлиника, а скоро е взел хотел “Ивайло”.
Източник: Янтра днес


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки