Трима полицейски служители от Плевен са обвинени в кражба в особено големи размери


Трима полицейски служители от Плевен са обвинени в кражба в особено големи размери
12 Юни 2018, Вторник


Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание „лишаване от свобода" от 10 години до 20 години и конфискация на цялото или част от имуществото

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжен съд Плевен обвинителен акт срещу Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов за извършена от тях кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - престъпление по чл.196а от НК.

В периода от неустановена дата през януари 2014 г. до октомври 2014 г., тримата са откраднали акцизни стоки (тютюневи изделия), собственост на държавата, на обща стойност 2 364 251,95 лева. За престъплението те са използвали стълба, метална пластина и метален лост, с който са разбили склада, в който се съхранявала конфискуваната стока.

Денислав Маринов е заемал длъжността „разследващ полицай“, а  през периода от февруари 2013 г. до януари 2014 г. е бил началник на Второ РУ на МВР-Плевен.


Денислав Маринов

Във връзка със служебните си задължения тримата извършители били запознати, че в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен, находяща се в землището на с. Згалево, община Плевен, се съхраняват 621745 броя кутии цигарени изделия без бандерол, иззети като веществени доказателства по досъдебно производство за държане на склад на акцизни стоки без бандерол.

Мобилизационната база се стопанисва от дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка“ – МВР и достъпът до помещенията в нея се осигурявал чрез строг пропускателен режим.

На неустановена дата през есента на 2013 г. Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов се събрали и заедно взели решение да извършат кражба на цигарите.

За да улеснят достъпа си до базата, по предложение на Иван Дамянов другите двамата извършители съдействали там да бъде назначен като охрана техен познат, който не бил запознат с намеренията им.

През следващите месеци, съобразявайки кога този свидетел е сам на смяна, тримата извършители многократно прониквали в складовото помещение и изнасяли от там кашони с цигари. Откарва ли ги в неизвестна посока с товарен автомобил и ги продавали на различни лица.

По този начин тримата извършители успели да отнемат общо 382 134 броя кутии цигари от различна марка без бандерол.

Действията им били разкрити през месец март 2016г. при извършена проверка на веществените доказателства по воденото досъдебно производство.

Тримата извършители са отстранени от длъжност.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание „лишаване от свобода" от 10 години до 20 години и конфискация на цялото или част от имуществото.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Томов
13.06.2018 06:26:13
0
0
Това не са ли „отличниците”, които изловиха сума ти хлапета с по една цигара марихуана?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки