Геодезисти: В казуса "Корал" е нарушена Конституцията


Геодезисти: В казуса "Корал" е нарушена Конституцията
Снимка: Министерство на туризма
11 Юни 2018, Понеделник


По мнението на експертите почти цялата територия на няколко поземлени имота в село Лозенец са разположени върху дюни

Автор: Десант

Държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със своите действия, така и с бездействие спрямо статута на плажа "Корал". Това заявява в своя публична позиция Камарата на геодезистите в България.

Организацията се позовава на публична информация в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от която се вижда, че почти цялата територия на няколко поземлени имота в село Лозенец са разположени върху дюни, непосредствено граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм "Корал". Върху тези имоти е предвидено застрояване.

Припомня се, че според Закона за устройство на черноморското крайбрежие министърът на туризма заявява изменението на кадастралната карта. Това означава, че задължение на въпросния министър е да подаде заявление, с което върху картата да се отрази границата на крайбрежната плажна ивица. От позицията се разбира, че до този момент няма подадено такова заявление.

"Тези "пропуски" правят възможно погазването на Конституцията на Република България от страна на органите на изпълнителната власт - централна и местна. Това прави възможно и незаконосъобразното проектиране на Общия устройствен план на община Царево, област Бургас, въпреки че за изработване на общ устройствен план се използват всички възможни данни за територията", посочват геодезистите.

В проекта на плана пък се набива на очи, че не е отразена крайбрежната плажна ивица, грешно е отразена границата на охранителна зона "А" (която по закон отстои на 100 м от брега - бел. ред.), а крайбрежната плажна ивица е включена в границите на населеното място. Ивицата е предвидена за застрояване - 300 кв.м върху 1 дка от имота и 1000 м разгъната застроена площ.

Геодезистите припомнят, че плажната ивица е изключителна държавна собственост, което означава, че действията и бездействието на изпълнителната власт по случая "Корал" са незаконни. Това се отнася и за някои от процедурите по създаването на Общия устройствен план на община Царево, област Бургас, се допълва в позицията.

Изнесените факти по неоспорим начин показват, че територията на имотите (с номера по кадастър 44094.3.954, 44094.22.33 и 44094.22.18) е публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна.

Заграждението ѝ е незаконно и отчуждаването на имотите в полза на държавата е задължително. Фактите са установени, дадена им е публичност, нарушенията са установени и всеки служител на изпълнителната власт - централна и местна, знае това, посочват геодезистите.

Според тях в този случай под въпрос са поставени и актовете на изпълнителната власт, с които тази територия е обявена за урбанизирана и е променено предназначението ѝ. Това, посочва камарата, ще стане известно, след като общинската администрация на община Царево изпълни задължението си да публикува на официалната си електронна страница подробните устройствени планове, направили възможно урегулирането на посочените поземлени имоти.

Геодезистите поставят и пет искания към управляващите. От министъра на туризма се изисква да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри с цел отразяването на крайбрежната плажна ивица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за отмяна на актовете за одобряване на подробните устройствени планове, с които са урегулирани посочените имоти и е променено предназначението им, настояват още от камарата.

От него се иска и да отчужди частните имоти, попадащи в територията, която е изключителна държавна собственост, а също и да състави акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица. Геодезистите настояват и същият министър да сезира главния прокурор за нарушаването на конституцията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на България заради затруднения достъп до плажа "Корал".

Източник: Дневник


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Дани
17.06.2018 03:10:45
1
0
Кмета си зарваря очите,щото е гушнал пачките,алчника му с алчник! В затвора при оная ,фризьорката-кметица!
2
вещо лице
11.06.2018 19:00:29
0
0
вещо лице.
1
???
11.06.2018 18:59:32
0
0
Може да мине като престъпления по вярата... сигурно геодезистите разбират повече по тези неща... само че защо толкова години, не се потърсиха възможности, разговори, кооперация с европа, всички възможности за нормализиране като начало комуникацията с населението, хората и т.н...???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки