На път за Божи гроб светите апостоли замръкнали преди 2000 години в... кърджалийското село Пчеларово


На път за Божи гроб светите апостоли замръкнали преди 2000 години в... кърджалийското село Пчеларово
11 Юни 2018, Понеделник


Населеното място е известно и с лековитите си минерални води

Автор: Дина Харизанова

Една древна легенда разказва, че преди 2000 години на път за Божи гроб светите апостоли замръкнали в кърджалийското село Пчеларово Село Пчеларово се намира там, където Източните Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле.

От тогава насам техните духове закрилят населеното място от различни бедствия - земетресения, градушки, болести по хората и животните, пожари.

Апостолите решили да пренощуват и да отпочинат тук за една нощ. Всички места, където светите хора били опънали шатрите си, по-късно били наречени с техните имена. 

Така например, върхът, находящ се източно от селото, бил наречен "Сток Петра" на името на Свети Петър. До него е местността Свети Георги, където има вековен дъб и оброчни камъни. Тези места се посещавали от вярващите пчеларовци в определен календарен ден, като се изпълнявали обреди за здраве и благополучие. Задължителен елемент от празника било и жертвоприношението. На мястото се клали животни - вол, теле, агне или овца, и се приготвяли курбани. С кръвта на закланото добиче пръскали оброчния знак, за да бъде чута молитвата им и приета жертвата. На оброчния знак и около него са палели свещи.

На юг от селото е местността Свети Архангел, където са били и първите гробища. На запад, близо до местността Клоката е Свети дух, едно от лицата на Светата троица. Пчеларовци вярвали, че Светият Дух им е давал своите благодатни дарове и го почитали и се прекланяли пред вълшебната му сила.

На североизток е "Божейме". По-близо до селото е голата височина Света Елена, а в централната му част, до чешмата "Чучура", е запазен оброчния камък "Света Богородица", където и до днес всяка година на 15 август, признателните пчеларовци поднасят курбан и палят свещи.

В ниското, край Пчеларовската река, на пътя за Хасково е "Свети Йеремия", кръстено така на пророка Св. Йеремия. Съществува поверие, че още преди освобождението от турско робство, когато хората се били събрали на свещеното място, един орел летял над вярващите и без да иска изтървал костенурка, която паднала в котела, в който вряло овнешко месо за курбан. Хората се изплашили като са си казали, че това е божия поличба.

И наистина, след малко по пътя от Язлачния кайряк към селото се задала турска потерия. Всички се разбягали и след това две години подред не поднасяли на светилището своя курбан.

Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити. За тях също се носят стари легенди. Именно тук се намира и единственият в района на община Черноочене СПА център с басейн. 



Лековита е и водата, която се пие от така наречената „Сталева чешма“. Тя е построена от човек на име Стальо, който бил доста прогресивна за времето си личност. Наричали го Терзи Стальо, защото умеел да шие дрехи, а някъде из Добруджа научил и занаята да гради чешми. В селото има махала на неговото име – Терзив Стальовата махала, а също и една местност с лозя – Сталев кладенец.

Правнукът му Теньо Иванов Начев/Сталев (1931-2005) продължава делото на именития си родственик да прави чешми.

Преди 20 години Сталева чешма била обновена от един пчеларовец, известен като Поньов Теньо. Той написал на нея и своето име, но въпреки това хората продължават да я наричат с името на нейния първосъздател.

В близост до селото се намира „Желязната чешма“. За нейната вода пък се смята, че лекува чревни и бъбречни заболявания. Това доказват и направените през 2004 г. изследвания на водата й.



Само преди дви - на 9 юни, за поредна година над десет големи родове от село Пчеларово, разпръснати из цялата страна и чужбина, се събраха на вълнуващ събор в родното село. На площада се извиха кръшни хора, на които се захванаха десетки бивши и настоящи пчеларовци и жители на съседни чернооченски села.




В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки