Майка на дете с увреждане в Бургас: Вече искам да съм кравата Пенка


Майка на дете с увреждане в Бургас: Вече искам да съм кравата Пенка
Снимки: Теодора Иванова
11 Юни 2018, Понеделник


Родители от двата най-големи морски града – Варна и Бургас, организираха палаткови лагери в знак на протест

Автор: Янко Крумов

Родители на деца с увреждания от Варна и Бургас организират палаткови лагери. Инициативата е в подкрепа на протеста, който се проведе в началото на месеца пред Народното събрание в София.



Участниците заявяват, че за 3 години е имало шест национални протеста и те са останали без резултат. Според тях "интеграцията" на хората с дефицити сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.



Вече искам да съм кравата Пенка и планирам да прекося границата нелегално. Това каза пред камерата на Нова телевизия бургазлийката Грета Аспарухова, която неотдавна заплаши със съд министър Николина Ангелкова и принуди Министерството на туризма да направи плажовете достъпни за хората с увреждания.

„Нека официално да ме обявят за евтаназия, за да може колкото се може повече европейски институции да се заинтересуват от нас, защото в момента ние сме обявени за евтаназия, но неофициално. Дотук стигнаха нещата”, каза Аспарухова.

Тя подкрепи протеста на родителите на деца с увреждания.



Идеята на палатковите лагери е повече хора да изразят подкрепа към акцията, която придоби популярност под мотото „Системата ни убива”.

Недоволството на майките е срещу социалната политика на държавата по отношение на децата с увреждания. 

„Излизаме на палатков лагер, защото системата ни убива и нищо не се прави за хората с увреждания. Социалното министерство обяснява колко много прави за хората с увреждания, а всъщност ние нищо не усещаме от това. Хвърлят се едни пари, които се разпледелят не както трябва”, разказа пред камерата на Нова телевизия Гергана Маврова. Тя е майка на дете с увреждане.



„Моята дъщеря е на 11 години със Синдром на Даун. Вместо да получаваме подкрепа от държавата, се получават милион спънки. За всяко едно нещо, от което тя има нужда, трябва да ходя до социалните”, обясни Милена Райкова.

„Протестът е организиран от нас, бургаските майки. Искам да ни чуят най-накрая и да разбере обществото, че майките и хората с увреждания не са изроди, а нормални хора, които се борят за своите и за правата на своите близки“, заяви Катя Андреева.

„Обществото е настръхнало срещу нас заради прословутите 930 лева, които получават едва 3000 деца на фона на 26000, които са извън тази справка. Децата с увреждания под 70% не получават нищо. Моята дъщеря е със Синдром на Даун, на 19 години е. Месечната добавка, която получава, е 450 лева заедно с 132 лева пенсия“, каза още Андреева.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
и конфигурация, моля.
12.06.2018 07:08:32
0
0
и конфигурация, моля.
1
От колко години вече
11.06.2018 18:50:35
0
0
казва се. Казва се градски ваканционни, курортни колонии. те са в града не изолирани и сезонни с всички неефективни решения свързани с тези неработещи инкубатори, развъдници на претъпност! Всичко това - заради умишлено разрушената и умишлено създадена, монополистично, планово ресурсно финансирана нова композиция, конфигурация (явно във всичко). Неработещият провал - даже не споменаха, запознаха населението, че планово финансираната нова линия на партията - никога не е тръгнала, а само е трупала загуби!!! не само в българия, а и в другите страни. При тях обаче пораженията върху устойчивото развитие на цялата територия, икономика, култура, образование - мисля че всички знаят, че не е като в България. т.е осъществен е инженеринг по разрушаването на устойчивото развитие на страната. Градовете и държавите са разпознаваеми, вкл. културно!!!
От колко години вече се използват престъпностите? Колко хора си отдиха от този свят през пост-тоталитаризма, без въобще да разберат за какво става въпрос? Без шум, следствия, без нито да могат да се оплачат, (те го правят- обаче без резултат) нито да търсят права и защита??? Защо? Защото - просто първо са можещи, някои вече по социалистическите системи, образовани, съвестни. И затова съвсем нормални, културни и отстояващи тези елементарни логики на поведение и защита на правата си. (доколкото могат да ги разберат по новия начин, всъщност ако въобще е имало такова нещо, също). Трябва да се помисли, за официализиране (на положението с) жертвите на пост-тоталитаризма! по един или друг комерчески, търговски начин... малко по.фина търговийка... Хващаме ги вече нещата в картинка, композиция...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки