Ще се изпълни ли скоро България с... маслинови горички


Ще се изпълни ли скоро България с... маслинови горички
09 Юни 2018, Събота


Специалистите твърдят, че субтропичният климат настъпва към нашата страна. Вижте мнението на експертите какво следва от това

Автор: Десант

В България, а и на цялата територия на Западните Балкани, в близко бъдеще температурите ще се повишат с 1,2 градуса, а до края на века може да скочат драстично с 5 градуса, показва проучване на Съвета на регионално сътрудничество.

Според данните за климатичните промени в Западните Балкани субтропичният климат се разпространява все по на север. Времето в крайморските и южните райони става все по-горещо и сухо през летния сезон, чиято продължителност се очаква да нарасне с един до два месеца до края на века.

В момента субтропичният климатичен пояс е над Северна Африка.

Скочат ли обаче драстично градусите, и у нас ще се садят предимно субтропични култури, устойчиви на горещините, като маслини, нар, бадеми, дафинов лист. Това твърди пред "24 часа" доц. Калинка Кузмова от катедра "Ботаника и агрометеорология" в Аграрния университет в Пловдив.

Според нея при покачване на градусите ще стане икономически неизгодно в България да се оглеждат някои растения, които изискват много вода през летните месеци, както соята.
Освен това, затоплянето ще наложи и цялостна промяна на агротехническите дейности.

„Сега пролетниците се засаждат в края на март, но при продължаващото затопляне на климата ще има подходящи условия още в последните дни на февруари. Няма защо да се чака, тъй като ще изчезне влагата от почвата", посочва доц. Кузмова.

В интерес на истината в крайните югоизточни и югозападни райони на страната в последно време все по-широко се отглеждат такива екзотични доскоро плодни култури като нар, райска ябълка, маслини, цитруси и пр.

Климатологът доц. Георги Рачев обаче е на мнение, че тези прогнози са по-скоро „един огромен балон". По думите му, не само на Балканския полуостров, но и в световен мащаб увеличението на температурата с 1 градус не води до нищо страшно.

Нещо повече - дори има и добра новина: „ООН, и СЗО показват, че драстично спадат заболяванията, причинени от замърсения въздух. В Европа и на Балканите никога не сме дишали по-чист въздух през последните 70 години" - изтъква експертът.

От края на 90-те години на миналия век в цяла Европа е по-топло. В България е по-топло с 1,2 градуса в Северна България през зимата. В Южна България през лятото температурите са се повишили с между 1 и 3 десети, уточнява още доц. Рачев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки