Решено: България ще купува изтребители и танкове


Решено: България ще купува изтребители и танкове
Снимката е илюстративна
08 Юни 2018, Петък


Правителството предвижда закупуването на бойна техника за пехотата да стане на два етапа. Вижте подробностите

Автор: Десант

Със 151 глада „за", 7 „против" и един въздържал се Народното събрание днес одобри плана за покупка на изтребители и бойни бронирани машини за българската армия. 

Това дава зелена светлина за реализацията на приоритетните проекти за модернизация на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, които са на обща стойност над 3 млрд. лв. 

Правителството предвижда закупуването на бойна техника за пехотата да стане на два етапа. През първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - системи и допълнително оборудване. Прогнозната цена за тези сделки е около 1,5 млрд. лв. с ДДС.

Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника.

Другият проект, за който беше гласувано финансиране, е за нов тип боен самолет за военновъздушните сили, който да замени остарелите и несъвместими със стандартите на НАТО намиращите се в момента на въоръжение руски изтребители МиГ-29.

Предвижда се придобиването на 16 бойни самолета да стане на два етапа. През първия е заложено  закупуването на една ескадрила от 8 изтребителя за около 1,8 млрд лв. с ДДС, включително наземно обслужване, обучение на състава и тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.

Самолетите ще бъдат доставяни в три последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора.

Министерството на отбраната планира да изпрати запитване до САЩ, Португалия  и Израел за реновирани F-16, до Италия и Германия - за реновирани Eurofighter, до Франция - за реновиран Dassault Rafale, и до Швеция - за нов Gripen.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
ддс
08.06.2018 18:56:27
0
0
защо има ддс на държавни сделки. имат намерения да ги продават ли?
2
БОЯН
08.06.2018 13:22:53
1
0
Кво ти пука че няма хора , то и без това тез дараци 3-4употреба дето ще ги вземат няма да могат да летят .Се ще се намерят 20 човека да ги забърсват по хангарите и това е .
1
Жан
08.06.2018 11:59:59
2
0
А нещо за хора да са чували??? Случайно да имат информация че недостигът на хора мина 6000 човека? Кой ще ги обслужва тези машини?? Всеки ден си заминават поне по 10 човека от Армията!!! Със тази заплата едва ли някой ще дойде да служи за майка България!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки