Зарибиха с балкански пъстърви планинските притоци на реките Струма, Места и Вит


Зарибиха с балкански пъстърви планинските притоци на реките Струма, Места и Вит
Снимка: ЮЗДП
08 Юни 2018, Петък


Целта е подпомагане на естественото възпроизводство на този местен вид

Автор: Десант

162 000 балкански пъстърви бяха разселени тази година в планинските притоци на реките Струма, Места и Вит. Това е четвърта поред кампания на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане на естественото възпроизводство на балканска пъстърва като местен вид чрез зарибяване.

Близо 26 000 лева е изразходеният финансов ресурс за закупуване на нулевогодишните рибки, които са с размер от 0,5 до 1 грам.

Зарибяването е извършено на територията на 23 поделения на предприятието. Това са държавните ловни стопанства „Витошко-Студена”, „Дикчан” и „Осогово” и държавните горски стопанства в Белица, Белово, Благоевград, Гърмен, Добринище, Дупница, Елешница, Етрополе, Катунци, Кресна, Кюстендил, Места, Невестино, Първомай, Рилски манастир, Рибарица, Самоков, Сандански, Черни Вит, Якоруда.

Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в рибовъдно стопанство „Тошков чарк”. Той бе транспортиран в найлонови чували с кислород и бе придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки