Чудото със стрелата и образа на свети великомъченик Теодор Стратилат


Чудото със стрелата и образа на свети великомъченик Теодор Стратилат
Св. Теодор Стратилат, керамична икона, изработена през Х век в Патлейнския манастир край Велики Преслав
08 Юни 2018, Петък


На 8 юни се празнува пренасянето на честните му мощи от Хераклея в родния му Евхаита

Автор: Десант

На 8 юни се празнува пренасянето на честните мощи на св. Теодор Стратилат от Хераклея в родния му град Евхаита, което станало по неговото разпореждане, дадено на слугата му Уар.

Датата на мъченическата кончина на сетеца е осмото число на месец февруари. Той пострадал за Христовото име при нечестивия римски император Ликиний, в град Хераклея, където бил военачалник.

На четири хиляди крачки от Дамаск се намира едно място, което се нарича Карсата. Тук имало църква, построена в чест на свети великомъченик Теодор Стратилат.

Когато сарацините завладели това място и се поселили тук, мнозина от тях влизали в църквата и по всякакъв начин я осквернявали. Например вкарвали в нея добитъка си или влизали в църквата с жените и децата си и вършели греховни плътски мерзости.

Върху една от стените на тази църква стояло изображение на свети великомъченик Теодор, изрисувано с бои. Веднъж, когато в църквата се събрали много сарацини и разговаряли помежду си, един от тях, като взел лък и стрела, се прицелил и стрелял в образа на светеца. Стрелата се забила в дясното му рамо и оттам потекла кръв като от жив човек.

Като видели това велико чудо, сарацините много се изумили, но не излезли от църквата, а продължавали да живеят в нея и да вършат според своя обичай нечисти неща.

В тази църква живеели двадесет сарацини и всеки от тях имал жена и деца. Всички те, скоро след описаното чудо, загинали, бидейки внезапно поразени от люта смърт. А тези сарацини, които живеели извън църквата, останали здрави и невредими.

Анастасий Синаит говори за този образ на светията, че той сам го видял и че върху него личала следата от кръвта, която изтекла от раната.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки