Започва търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"


Започва търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"
07 Юни 2018, Четвъртък


Парламентът даде зелена светлина на проекта за втора централа

Автор: Десант

Парламентът даде зелена светлина на проекта за втора централа. Депутатите подкрепиха предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти (НФСБ, Атака и ВМРО), с което дадоха мандат от 5 месеца на кабинета Борисов да намери инвеститор.

Със 172 гласа "за", 14 - "против" и двама въздържали се парламентът потвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за сваляне на мораториума върху проекта.

Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министър Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори.

Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети до 31 октомври, а Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

„Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина“, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

Енергийният министър изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“.

„Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г., се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения“, коментира Петкова.

От ГЕРБ считат, че основният аргумент в подкрепа на този вариант е свързан с това, че само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят напълно направените през годините разходи, свързани с АЕЦ „Белене“. Според тях така ще бъде гарантирана в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Наред с това управляващите отчитат и сериозен инвеститорски интерес към възможността за реализация на проекта.
В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки