Европейската комисия предлага нова програма за 4 милиарда евро


Европейската комисия предлага нова програма за 4 милиарда евро
07 Юни 2018, Четвъртък


Средствата ще бъдат насочени към малките и средни предприятия

Автор: Десант

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. Комисията предлага нова специална програма с бюджет от 4 милиарда евро за предоставяне на възможности и защита на потребителите и за осигуряване на условия за множество малки и средни предприятия (МСП) да се възползват изцяло от един добре функциониращ единен пазар.

С новата програма ще се укрепи управлението на вътрешния пазар на ЕС. Чрез нея ще се подпомага конкурентоспособността на предприятията, и по-специално на малките и средните предприятия (МСП), ще се насърчават подобряването на човешкото здраве и здравето на животните и растенията, както и хуманното отношение към животните, и ще се създаде рамка за финансиране на европейската статистика.

Ето какви са приоритетите в новата Програма

Защита и предоставяне на възможности на потребителите: с новата програма ще се гарантира прилагането на правата на потребителите, ще се осигури по-високо равнище на защита на потребителите и на безопасност на продуктите и ще се помага на потребителите, когато се сблъскват с проблеми, например при пазаруване онлайн. Тя също така ще улесни достъпа на потребителите до правна защита, както бе предложено в новия търговски механизъм за потребителите.

Конкурентоспособност на предприятията, по-специално на МСП: като се основава на успеха на текущата Програма за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME), Комисията предлага да се увеличи подкрепата за малките предприятия, така че те да могат се разрастват и да разширяват дейността си отвъд границите.

Високо равнище на защита на здравето на хората, животните и растенията: гражданите на ЕС ще продължат да имат достъп до безопасни и висококачествени храни в рамките на интегрирания европейски единен пазар. С финансирането по новата програма ще се подпомага безопасното производство на храни, предотвратяването и ликвидирането на болести по животните и вредители по растенията и подобряването на хуманното отношение към животните в ЕС.

Ефективно правоприлагане и първокласни стандарти: с програмата ще се засили сътрудничеството между държавите членки и Комисията, за да се гарантира, че правилата на ЕС се прилагат правилно. Освен това ще се подпомагат европейските организации по стандартизация да разработват актуални и пригодни за бъдещето стандарти.

Лоялна конкуренция в цифровата ера: програмата ще помогне на Комисията да подобри още повече своите ИТ инструменти и експертни познания, които използва, за да прилага ефективно правилата за конкуренция в цифровата икономика (например в отговор на промени на пазара, като използването на големи данни и алгоритми), както и да засили сътрудничеството си с органите и съдилищата в държавите от ЕС.

Висококачествена европейска статистика: с програмата ще се предоставя финансиране на националните статистически институти за изготвяне и разпространение на европейски статистически данни, които са от основно значение при вземането на решения във всички области на политиката.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки