„Атлиманска огърлица`2018“ събра в Китен таланти от 5 държави


„Атлиманска огърлица`2018“ събра в Китен таланти от 5 държави
07 Юни 2018, Четвъртък


В рамките на пет дни сцената в морския парк на Китен ще се изпъстри с музика, танци, песни и атрактивни носии на 220 индивидуални и групови участници от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия

Автор: Десант

Стартира седмото издание на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, организиран от странджанската народна певица Златка Ставрева и провеждан под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов. Престижният форум започна ва 6 юни и ще продължи до 10 юни (неделя).

В рамките на пет дни сцената в морския парк на Китен ще се изпъстри с музика, танци, песни и атрактивни носии на 220 индивидуални и групови участници от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия. Своето национално изкуство ще демонстрират певчески групи, ансамбли, танцови състави, индивидуални изпълнители и музиканти.

Тази година представянето им ще бъде оценявано от десетчленно жури с председател проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог, която ще има тежката задача стриктно да проследи и оцени всяко едно изпълнение.

Ще й помагат световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева  – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , доц. Донна Михайлова – преподавател, водещ солист в държавен оркестър „Гуслярьi России“, Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“  Златка Ставрева.



Седмото издание на международния форум започна с тържествена пресконференция, на която бяха представени част от наградите за  участниците. След това съставите, облечени в пъстри народни носии, дефилираха по главната улица на града до сцената на морския парк.

Фестивалът, превърнал се в емблема на морската община, бе открит от Златка Ставрева - негов основател и директор. Тя поздрави всички участници  и благодари на ръководството на общината за подкрепата, която й оказва.

На сцената се качи и секретарят на община Приморско Мария Георгиева, която също отправи своите поздравления към всички присъстващи, а в знак на благодарност Ставрева й връчи статуетка за принос в развитието на фестивала. Тя връчи и символа на фестивала – „Атлиманско огърлие“ на кмета на Китен Катя Вълчева.



Празникът уважи и областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Той също изрази възхищение от перфектната организация на международния форум и връчи на Златка Ставрева почетния знак на институцията, която представлява. Певицата върна жеста, като го награди с почетен знак на „Атлиманска огърлица“.

Празникът продължи с много музика, песни и танци, а около сцената се изви кръшно хоро.


В категории: Новини , Общини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки