Църковни песнопения от 9 държави ще огласят Поморие до 10 юни


Църковни песнопения от 9 държави ще огласят Поморие до 10 юни
07 Юни 2018, Четвъртък


В рамките на фестивала на православната музика хората ще могат да се поклонят пред чудотворната икона „Св. Богородица – Достойно Есть”

Автор: Десант

Националните знамена на 9 държави бяха издигнати вчера в центъра на град Поморие. Повод за това бе откриването на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть”.

Стотици участници от България, Германия, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Полша оформиха красиви редици и преминаха по главната пешеходна улица на града.

По традиция литийното шествие беше предвождано от чудотворната икона, чието име носи фестивалът. С разрешение на Светия синод, до 10 юни тя ще бъде изложена за поклонение в храм „Свето Рождество Богородично”.

Мащабният хоров форум се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, Сливенската митрополия и настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично”.

Старателната подготовка, внимателният подбор на изпълнителите и магията на църковната музика провокират интереса на публика и участници вече 15 години.

Юбилейното издание на „Св. Богородица – Достойно Есть” събра трима митрополити - Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, Старозагорския митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Духовниците извършиха водосвет и пожелаха успех на тазгодишното начинание.

Вечерта завърши с концерт в храм „Свето Рождество Богородично”. По повод 15-то издание на фестивала във фоайето на НЧ "Просвета 1888" на 7 юни от 17,00 ч.  ще бъде открита и изложба на икони, рисувани от децата в ОУ "Христо Ботев" гр. Ахелой. 


В категории: Новини , Общини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки