Наблюдателни кули за ранно известяване на горски пожари пазят Природен парк „Врачански Балкан“


Наблюдателни кули за ранно известяване на горски пожари пазят Природен парк „Врачански Балкан“
Снимка: ИАГ
06 Юни 2018, Сряда


Днес възможностите на автоматизираната система бе демонстрирана в района на пещерата „Леденика“

Автор: Десант

Три наблюдателни кули за ранно известяване на горски пожари пазят Природен парк „Врачански балкан“ от природното бедствие. Благодарение на тази система и ефективното й използване през последните три години на защитената територия не е допуснат нито един голям горски пожар.

В това бяха единодушни експерти от Агенцията по горите на проведената днес демонстрация на възможностите на автоматизираната система в района на пещерата „Леденика“, където е разположена и една от противопожарните кули на Парка. На симулацията присъстваха техни румънски колеги от Румънското горско предприятие „Ромсилва“ и представители на горски стопанства и природен парк от Румъния.

Наблюдателните кули са съоръжения за наблюдения и откриване на пожари в горските територии и в близост до тях като на всяка е монтирано високотехнологично оборудване. Височината им достига до 30 метра. Те са предназначени за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви в радиус от 5 до 15 километра. 

На територията на страната има 17 такива съоръжения, които се стопанисват от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Експерти от Държавно горско стопанство-Троян демонстрираха гасене на низов горски пожар с моторна метла. Методът е иновативен и експериментален. Експертите смятат, че е ефективен, защото се обхваща по-голяма площ за по-кратко време. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки