Ученици от Търговската гимназия в Бургас представиха страната ни на първата Европейска олимпиада по статистика


Ученици от Търговската гимназия в Бургас представиха страната ни на първата Европейска олимпиада по статистика
06 Юни 2018, Сряда


Отборите „Матрицата СРТ“ и „Аквитания“ представиха пред бургаския областен управител  статистическите си разработки

Автор: Десант

Областният управител Вълчо Чолаков и зам.областният управител Севдалина Турманова се срещнаха с учениците от Търговската  гимназия, които представиха Бургас на първата Европейска олимпиада по статистика. Младежите представиха достойно града ни и показаха, че всеки, който желае може да намери числата, които са му нужни и чрез тях да научи интересни неща за живота на хората.

Отборите „Матрицата СРТ“ и „Аквитания“ представиха пред Чолаков статистическите си разработки.

Силно впечатление направиха социално значимите теми, които младите бургазлии бяха избрали да изследват: нивата на бедност в национален план, линията на бедност в шестте региона на България, начинът, по който различните социални помощи влияят на домакинствата, мъжете или жените са по-често обект на безработица.

В Националния кръг на състезанието участие взимат 93 отбора от цялата страна, като отборите от област Бургас се класират на 40-то и 41-во място. Днес, единадесетокласниците Траян Ахмаков, Райна Полихронова, Стоян Стоянов, Ивайло Иванов, Ана- Мария Георгиева и Деница Петрова получиха награди от областния управител. Добрата подготовка и интереса към статистиката младите таланти дължат на Христина Кръстева- учител по статистика и директорът на Търговската гимназия Павел Чепов.

„Винаги съм искал да обърнем статистиката, да я направим „бяла“ и днес, тези младежи показаха, че това е възможно. Те, с техните постижения, с интелекта, с разнородните си интереси, с желанието си да знаят, да са образовани са част от онази статистика, която пожелавам по-често да е част от новините.“- сподели областният управител Вълчо Чолаков.

На срещата присъстваха и директорът на Териториално статистическо бюро- Югоизток Калина Казанджиева, която работи активно за популяризиране на статистиката и интереса към нея.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки