Започна национална кампания за безопасен детски сън


Започна национална кампания за безопасен детски сън
06 Юни 2018, Сряда


Новородените в УМБАЛ-Бургас вече ще спят в чувалчета

Автор: Десант

УМБАЛ Бургас се включва в Национална кампания за безопасен детски сън. Целта й е информиране на семействата относно препоръките за безопасен сън на бебето и намаляване на риска от внезапна детска смърт (SIDS). Тя е насочена не само към родителите, но и към болниците и центровете, работещи с бременни жени и майки.

Стереотипите и препоръките за безопасност по време на сън са много остарели. Най-високият процент детска смъртност (26%) при бебета от 0-1 година е в резултат на SIDS.

Заради това, в световен мащаб се провеждат програми и проекти, финансирани както от правителствени, така и от неправителствени организации, чиято цел е провеждане на изследвания и обучение на обществото за това как да се намали опасността от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS).

Все още не са ясни причините за този синдром, затова усилията са насочени към информиране на семействата какви лесни стъпки и мерки да предприемат, за да допринесат за по-безопасния сън на своето бебе и по този начин да намалят риска от SIDS.

Основните съвети за безопасен сън, които разпространява кампанията са следните: бебето трябва да спи само, в собствено легло, по гръб, в празно креватче върху твърд матрак, а вместо завивка да се използва чувалче. Завивките могат да причинят задушаване и могат да доведат до прегряване. Затова в УМБАЛ-Бургас новородените вече ще спят с чувалчета.

Чувалчетата са дарение от организатора на националната кампания - Angel Baby.

Кърменето също намалява риска от SIDS, а сред съветите за безопасен сън е и категоричната забрана да се пуши около бебето.

Подробна информация за кампанията и съвети за безопасен сън можете да намерите на сайта www.safe-sleep.eu.


В категории: Новини , Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки