Мъртвото вълнение тази година изненадващо подрани


Мъртвото вълнение тази година изненадващо подрани
05 Юни 2018, Вторник


Вижте съветите на спасителите

Автор: Десант

Традиционно август е месецът, в който Черно море става опасно - това е времето, в което излиза кошмарното и подмолно мъртво вълнение.

Тази година обаче това явление изненадващо подрани и се появи край нашите брегове още в края на май. Само за два дни то взе три жертви по южното ни Черноморие.

Вече седмица мъртвото вълнение създава сериозни рискове за къпещите си. Водните спасители предупреждават, че тази година в началото на сезона морето крие сериозни опасности и затова летовниците трябва да бъдат изключително внимателни и да не се надценяват. 

Място за паника обаче няма, защото тя може да се окаже гибелна, ако попаднете на такова подводно течение. Това се усеща най-вече, когато тръгнем да излизаме от водата и тя ни връща обратно. Затова трябва първо да се ориентираме накъде е брегът и да се опитаме да плуват успоредно на бреговата ивица.

Дори това да не стане от първия път, трябва да се продължи с опитите. Но в никакъв случай да не се плува в посока към брега - това само ще отчая бедстващия и ще ще го остави без сили.

Мъртвото течение не е широко - подводната река е максимум 10-15 метра ширина, най-много 20. Така че ако се преплува едно разстояние от тридесетина метра, паралелно на брега, гарантирано човек ще се измъкне от течението. „Когато стъпим на по-плитко място, можем евентуално да опитаме да излезем", съветва варненският спасител.

Мъртвото вълнение е перпендикулярно на брега и е в резултат от процеси, които текат под повърхността. Но то може да бъде различено и от сушата - мъртвата вълна изглежда външно като перпендикулярна на брега ивица, заобиколена от двете страни с пяна и вълни.

Добре е човек да е нащрек за характерните дълги и „мазни" вълни при спокойно море.

В случаите, когато има видимо вълнение, специалистите препоръчват преди къпане заливът да се огледа отвисоко, например от някоя дюна. Така може да се видят някои от най-характерните признаци за наличието на мъртво течение:

1. Непрекъснатата бяла линия от разбиващи се вълни е разкъсана от перпендикулярен на брега „коридор" с ширина няколко метра. Трябва да се има предвид, че той невинаги е прав - често под ъгъл се събират няколко течения или водата върви навътре и после завива.



2. В прибоя се вижда петно от вода с по-тъмносин цвят.

3. В прибоя има участък, където се разбиват по-малко вълни или на места, вместо да е покрита с пяна, повърхността е само леко набраздена.

4. Участък с разпенена вода, която носи пясък, водорасли и балончета от брега към дълбокото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки