И железопътните релси пострадаха от потопа във Варна


И железопътните релси пострадаха от потопа във Варна
Снимка: НКЖИ
05 Юни 2018, Вторник


Вижте какво е компрометирано от наносите, тинята и боклуците

Автор: Десант

При вчерашните интензивни валежи в района на община Варна е сериозно наводнена и железопътната инфраструктура. Това доведе до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк-Тополите и  Варна-Варна товарен парк (около спирка Варна). Това съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

От там информират, че са въведени временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч.

Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци.

За овладяване на бедственото положение, отстраняване на последствията от наводнението и възстановяване на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура, ДП НКЖИ очаква да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването й и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация.

Благодарение на бързата реакция на аварийните екипи на НКЖИ към момента влаковете се движат по разписание.

Припомняме, че в първия ден от седмицата във Варна за два часа падна толкова дъжд, колкото за месец и половина. По време на двата часа на валежите са измерени 72 литра на квадратен метър. За сравнение, месечната норма в морския град е 50 литра на квадратен метър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки