Психолози: Ограничаването на рекламата на хазартни игри е превенция срещу тежки зависимости


Психолози: Ограничаването на рекламата на хазартни игри е превенция срещу тежки зависимости
05 Юни 2018, Вторник


Търкането на лотарийни билетчета унищожава ценностната система на българина, неговият стремеж за кариерно развитие с честен труд и образование, категоричен е вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Мария Митева

Свободното разпространение и реклама на хазартни игри има деморализиращ и разрушителен ефект в обществото. Търкането на лотарийни билетчета унищожава ценностната система на българина, неговият стремеж за кариерно развитие с честен труд и образование, категоричен е вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който стои зад изготвените промени в Закона за хазарта.

Законопроектът е внесен в Народното събрание от депутатите от НФСБ. От двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ и БСП, вече заявиха, че ще подкрепят промените.

Чрез рекламите, които денонощно облъчват хората, се внушава, че човек може да постигне всичко в живота си, разчитайки само на късмета, коментира Валери Симеонов.

Че хазартът оказва пагубно влияние върху човешката психика, в това са единодушни и психолозите.

„Поведението на един хазартно зависим човек категорично се отклонява от общоприетите норми. Защото един такъв човек, който няма пари, може да направи всичко - да се скара с роднини, с близки, с приятели, може да започне да лъже и да изгуби работата си. Може дори да стане престъпник“, казва психологът Диана Апостолова.

Най-податливи към хазартно пристрастяване се оказват най-бедните членове на обществото. 

„Всички изследвания показват, че това е характерно за най-бедните. С други думи хазартът представлява един вод данък върху най-ниските слоеве на обществото, който данък те плащат с удоволствие“, коментира Валери Симеонов

„Аз съм виждала хора, които са много зле финансово, но те стоят пред тези магазини, където се продават билети и търкат, с надеждата да спечелят милиони“, добавя Диана Апостолова.

Затова една от основните идеи, заложени в промените на Закона за хазарта, е да се ограничи рекламата в медийното пространство.

„Това би имало превантивна мярка, защото тези реклами всеки ги гледа и си казва, че може да бъде на мястото на този късметлия и всеки един си дава последните пари за лотарийни билети. Няма пари за хляб, но ще си вземе билет“, казва още  Диана Апостолова.

Друг важен аспект от законопроекта е ограничаването на безразборната продажба на лотарийни билети. 

„Сега талони не се продават единствено в църквата. Предлагат се и на малолетни деца, няма ограничение за това. По този начин проказата се разпространява с пълното, любезно съдействие на държавата“, коментира Валери Симеонов


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Маринова
05.06.2018 11:32:40
1
0
Абсолютно правилно и наложително е да се забрани рекламата на хазарт!А тези дето се изказват,че просто трябвала до се слага 18+ или да се излъва след 22 часа май не са наясно,че децата отдавна не си лягат след сънчо и едва ли ще излязат от помещението или ще смената канала ако видят този надпис!Това цели просто да си измият ръцете и да продължат по същият начина да правят пари.Още нещо-нова телевизия е частна медия и незнам защо някои огранизации са се загрижили за печалбите и да бе би народа да трябва да им пълни гушите?На хората със заведения не им ли падна печалбата като забраниха пушенето?Има още стотици примери.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки