Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ


Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ
05 Юни 2018, Вторник


Вижте каква е причината и какво е финансовото състояние на железницата 

Автор: Десант

Частен съдебен изпълнител обяви за продан сградата, в която се помещава централата на БДЖ. Тя се намира в центъра на столицата, е паметник на културата. Обявената цена е малко над 7 милиона лева, съобщи БНР.

За да се пристъпи към уреждане на задълженията на компанията, кредиторите са поставили няколко
условия,
които да бъдат изпълнени до края на месеца, съобщи финансовият директор на БДЖ Филип
Алексиев. По думите му, кредиторите на компанията са поискали БДЖ да плати 40 милиона лева до края на юни.

За продажба е обявена половината от сградата на ул. "Иван Вазов" в столицата, тъй като другата
половина е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура"
. Възбраната върху сградата на холдинга е наложена още на 20 март 2014 г. заради необслужване на заема.

Основните облигационери на БДЖ са няколко големи западноевропейски финансови институции. Предстои в следващите дни на БДЖ да бъдат отпуснати 20 милиона лева като възмездна временна финансова помощ, което ще послужи за плащане към облигационерите, уточни Алексиев.

Очаква се това да бъде гласувано на правителственото заседание още в сряда. Алексиев се надява, че ще се намери компромисен вариант.

Вторият облигационен заем на БДЖ е издаден през ноември 2007 г. и е в размер на 120 милиона евро с 10 годишен срок. В момента от заема са останали за изплащане 103 милиона лева, от които около 30 милиона лева са натрупаните през годините лихви, а останалото е главница.

След одобряването на държавната помощ през юни миналата година БДЖ получи няколко транша от държавата и ги преведе на своите кредитори.

"До момента под формата на временна възмездна помощ от държавния бюджет са отпуснати около 92
млн лева. Предстоящите трансфери, които ще получим от държавата, доколкото ми е известно също ще бъдат под формата на временна възмездна помощ, която подлежи на връщане на държавния бюджет.

След реализирането на концесията на летище София част от средствата ще бъдат предоставени на БДЖ под формата вече на държавна помощ, с която държавна помощ ще бъдат възстановени тези отпуснати на траншове средства под формата на временна възмездна помощ", уточнява Филип Алексиев.

Към момента всички задължения на БДЖ са около 370 милиона лева, като просрочени са само тези към кредиторите, пояснява още той. По думите му, финансовото състояние на БДЖ е стабилно и осигурява възможността на компанията да поддържа услугата, но без да дава възможност да модернизира и обнови подвижния състав.

"През последните години с доста стискане на зъби сме намалили значително задлъжнялостта, но това е включително само за сметка на поддръжката на подвижния състав. За съжаление, поради тази причина услугата, която в момента се предлага, не е на нивото, което хората биха искали да видят" - изтъква финансистът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки