Стопанството в с. Звъничево е добрият пример за производство на биопродукти


Стопанството в с. Звъничево е добрият пример за производство на биопродукти
Министър Порожанов и министрите на земеделието на ЕС разглеждат оранжериите на Гимел Органик Снимка: Министерство на земеделието и храните
04 Юни 2018, Понеделник


В това се увериха и министрите на земеделието на ЕС, които посетиха Гимел Органи

Автор: Десант

Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов, еврокомисарят Фил Хоган, министрите на земеделието на страните-членки и представители на европейските институции посетиха Гимел Органик – първото сертифицирано стопанство в България за производство на биоплодове и зеленчуци. Визитата е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В оранжериите в с. Звъничево, Пазарджишка област, гостите бяха посрещнати от Гео Дундаров – създател и мажоритарен собственик на дружеството. Стопанството разполага с малко повече от 840 дка производствени площи, на които се отглеждат био краставици, домати, пипер, спанак, салати, ябълки, подправки и зърнено-житни култури.

Във фермата работят над 300 човека, като средното годишно производство е 2 675 т. био краставици и 542 т. био домати. Продуктите там са уникални с това, че са произведени в тясна връзка с природата. При все по-нарастващата нужда от опазване на околната среда, нашето стопанство е доказателство за това, че в сектор земеделие биопроизводството е напълно възможно, каза още Марин Генуров.

Органичното производство е изключително трудно от гледна точка на растителната защита и ограничаващ фактор за по-високи добиви, подчертаха агрономите на стопанството. В помощ в борбата им с вредителите по растенията, в оранжериите на Гимел Органик се отглеждат биоагенти – полезни малки насекоми и паяци.

Био плодовете и зеленчуци често нямат добър търговски вид, защото в отглеждането им не се използват химически препарати. Използва се изключително ръчен труд, което оскъпява крайния продукт. Търсим постоянно естествения баланс, за да произвеждаме качествени и вкусни зеленчуци, които могат да се транспортират и съхраняват с по-дълъг срок на годност, подчертаха от Гимел Органик.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки