Монтираха в Странджа три метеорологични станции


Монтираха в Странджа три метеорологични станции
Снимка: ПП "Странджа"
04 Юни 2018, Понеделник


Местата, където са поставени те, са подбрани така, че освен различните надморски височини, да се обхванат и различни климатични условия

Автор: Десант

Три метеорологични станции на три различни надморски височини - 25, 150 и 360 м, са монтирани в Странджа по трансграничен европейски проект. Местата, където са поставени те, са подбрани така, че освен различните надморски височини, да се обхванат и различни метеорологични условия в централните части на планината, около с. Кости.

Станции ще бъдат поставени и в други райони от Странджа, като интересни данни се очаква да се съберат от най-високите места в българската част – около Малко Търново.

Измерването на количеството на валежите под склопа на различните видове гори с различна пълнота и склопеност дава възможност да се определи каква част от количеството на валежите се поема от короните и стъблата на дърветата.

Създаването на база данни от метеорологичните станции е необходима за дългосрочно проучване на горските екосистеми в Странджа. Информацията ще бъде използвана при разработване на нов трансграничен проект, който ще е свързан с проблемите на съхнене на иглолистните култури в тази гранична планина. 

Определянето на влиянието на природните бедствия върху горските екосистеми на Странджа ще допринесе за прогнозиране на евентуални бъдещи щети в резултат от тези промените в климата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки