Открит е авторът на стария разказвач на приказки


Открит е авторът на стария разказвач на приказки
Снимки: „Моето детство", Фейсбук и „Янтра днес"
04 Юни 2018, Понеделник


Изгубената знакова скулптура бе намерена и днес е поставена в двора на Етнографския музей в Бургас

Автор: Диана Славчева

Неотдавна в "Десант" разказахме за „Завръщането в Бургас на стария разказвач на приказки". В публикацията ставаше въпрос за една изгубена знакова скулптура на гъдулар, който дълги години стоял приседнал край емблематичната някогашна Стена на приказките в Бургас.

След нейното събаряне и подменяне впоследствие с нова, по-модерна такава атракция, фигурата на стария разказвач бе в неизвестност - докато съвсем случайно художникът на бургаския музей Иван Арабаджиев не я открива в един двор в созополското село Извор.

Сега легендарният старец се завърна в морския град и вече „разказва" приказките си в двора на етнографския музей, край някогашната Бракалова къща. 

Междувременно, с общи усилия на стари бургазлии и членове на фейсбук групата „Стария Бургас", заедно с музейните служители успяхме да уточним и кой „бащата" на сладкодумния каменен разказвач. Оказа се, че негов автор именитият ни скулптор Панайон Димитров – Понката, който го създава в началото на 60-те години на миналия век.

Както сам се представя миналата година пред в. „Янтра днес“, той е роден през 1934 г. в Сливен. През 1958 г. завършва Художествената академия в София специалност “Скулптура” при доцент Михаил Кац. До 1965 г. живее и твори в Бургас като художник към Областното пристанищно управление, после е учител по рисуване в Учителския институт  в морския град. От 1965 г. живее във Велико Търново, като до 1978 г. преподава скулптура във великотърновския увинерситет. Определя се като „сливенски бургазлия, стареещ край река Янтра“.



В Бургас той е оставил и други следи. Негово дело е водното съоръжение – трудно е да се каже точно шадраван – между днешната художествена галерия и сградата на НАП, известно сред бургазлии като „Гъбките“.

Скулптура на Понката има и в Морската градина срещу заведението „Бургаски вечери“. Тя представлява една стилизирана девойка, а поводът да я извае е стихотворението на Христо Фотев „Момичето, което морето не изхвърли на брега“.



От други две от неговите творби обаче не е останала и следа. Това е една скулптурна група от хванати за ръце три дечица. Тя също е стояла отстрани на Стената на приказките, но отдавна безвъзвратно е изгубена за поколенията.

Не съществува вече и изградената от  Панайон Димитров – Понката край стария чинар в центъра на морския град чешма с гълъби. След преустройството на малкото площадче там, вече  е поставена нова модерна чешмичка.

Като споменахме за някогашната Стена, покрай издирването на автора на стария разказвач, хората си припомниха, че проекта за керамичните пана с герои от приказки е правил Ненко Токмакчиев. 



Вангел Бравов – Гелата, пък е човекът, който е изваял арките на старата приказна стена.



Хубаво е имената на тези доказани иначе творци да се запазят за поколенията и да се знаят техните дела. Защото от нашите дирения кой какво е сътворил покрай тази знакова за Бургас някогашна атракция, се оказа, че половин век е достатъчно време те да избледнеят от спомените на съвременниците.




В категории: Разследвания , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки