Колко са на пазара родните плодове и зеленчуци


Колко са на пазара родните плодове и зеленчуци
04 Юни 2018, Понеделник


И защо по-голямата част от предлагания зарзават е вносен

Автор: Десант

В черешовите градини покрай зреенето на плодовете, назрява и бунт. В Пловдивско производителите са готови да въстанат, заради това, че продукцията им се изкупува за стотинки, а килограмът на пазара стига до 6 лева, съобщава Нова телевизия, която по този повод извърши репортерска проверка защо все по-често ядем скъпи плодове и зеленчуци, а също и каква част от тях са български и каква – внос.

По данни на производителите, 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са импортни. Според контролните органи обаче вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци е намаляло 10 пъти.

В същото време евтините гръцки плодове и зеленчуци по борсите подбиват сериозно цената на родните. При килограм домати разликата е около 0,70 лв. на едро, а при краставиците – около 0,50 лв.

Не е рядко явление търговците да предлагат вносни плодове и зеленчуци като български, на които все още се носи славата, че са по-вкусни и по-чисти.

Вкусовите качества на нашата продукция са много високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива заради самото начало на стоката – няма големи количества, но след 7-10 дни цените ще са много различни от тези, които виждате в момента”, коментира в ефира на телевизията търговецът Слави Николов.

Причината за разликите в цените на вносната и родната продукция са големите субсидии, които се дават в съседна Гърция, за разлика от ниската стойност на помощите за селското стопанство у нас. 

Според репортажа на Нова телевизия, средно за година всеки българин изяжда около 46-50 кг плодове и между 68-73 кг зеленчуци.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки