Колко са на пазара родните плодове и зеленчуци


Колко са на пазара родните плодове и зеленчуци
04 Юни 2018, Понеделник


И защо по-голямата част от предлагания зарзават е вносен

Автор: Десант

В черешовите градини покрай зреенето на плодовете, назрява и бунт. В Пловдивско производителите са готови да въстанат, заради това, че продукцията им се изкупува за стотинки, а килограмът на пазара стига до 6 лева, съобщава Нова телевизия, която по този повод извърши репортерска проверка защо все по-често ядем скъпи плодове и зеленчуци, а също и каква част от тях са български и каква – внос.

По данни на производителите, 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са импортни. Според контролните органи обаче вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци е намаляло 10 пъти.

В същото време евтините гръцки плодове и зеленчуци по борсите подбиват сериозно цената на родните. При килограм домати разликата е около 0,70 лв. на едро, а при краставиците – около 0,50 лв.

Не е рядко явление търговците да предлагат вносни плодове и зеленчуци като български, на които все още се носи славата, че са по-вкусни и по-чисти.

Вкусовите качества на нашата продукция са много високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива заради самото начало на стоката – няма големи количества, но след 7-10 дни цените ще са много различни от тези, които виждате в момента”, коментира в ефира на телевизията търговецът Слави Николов.

Причината за разликите в цените на вносната и родната продукция са големите субсидии, които се дават в съседна Гърция, за разлика от ниската стойност на помощите за селското стопанство у нас. 

Според репортажа на Нова телевизия, средно за година всеки българин изяжда около 46-50 кг плодове и между 68-73 кг зеленчуци.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
fruits4Sofia
28.08.2018 14:13:44
0
0
Много ми е тъжно да виждам чужда продукция по нашите магазини, когато имаме чудесни възможности да произвеждаме и ядем най- често използваните зеленчуци и плодове.. Винаги се старая да купувам български продуки.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки