Над 1300 участници се включиха в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета


Над 1300 участници се включиха в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета
Снимка: БТА
02 Юни 2018, Събота


Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер

Автор: Десант

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”.

Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.

Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки