Сериозни критики срещу промяната на правилата за програмата „Плод и мляко“


Сериозни критики срещу промяната на правилата за програмата „Плод и мляко“
Снимката е илюстративна
02 Юни 2018, Събота


Според вицепремиера Валери Симеонов, това поставя под риск стабилността на изграден вече работещ механизъм и предпоставя към монополизиране на сектора

Автор: Боян Митракиев

75 директори на училища, 18 фирми и доставчици на храни, Асоциацията за здравословно хранене и други организации са изразили редица критики към наредбата на Министерство на земеделието, храните и горите за промяна на правилата за доставка на храни в училищата, както се вижда от Портала за обществени консултации към Министерски съвет.

В становища, подкрепени от 75 директори на училища, се изразяват опасения, че автоматичното избиране на доставчик въз основа на най-късо разстояние до производствена база ограничава възможностите на директорите да преценяват асортимента продукти, нарушава изграденото през годините доверие между училища и доказано работещи добре доставчици, като цяло нарушава принципите за лоялна конкуренция и противоречат на Конституцията.

В същата подписка се цитира решение № 482 ОТ 04.05.2017 на КЗК, което, според подписалите директори, доказва, че наредбата нарушава правото на конкуренцията и конкурсното начало.

Според Асоциация „Здравословно хранене за децата“, текстът на разпоредбата „противоречи на правото на Европейския съюз, на нормативни актове от по-висока степен, влиза в колизия с правилата на формалната логика и съдържа вътрешно противоречиви предписания към адресатите на правната норма“. Организацията твърди, че заложените в наредбата критерии за избор на най-голям доставчик и/или този с най-късо разстояние до производствената база нарушават правилата за защита на конкуренцията в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС.

В позициите на доставчиците на плодове и мляко се изтъква, че критериите за избор на доставчик, заложени в наредбата, нарушават правилата за лоялна конкуренция и създават предпоставки за дискриминация срещу определени фирми.

В процеса на обществено обсъждане, Министерството на земеделието и храните многократно твърди, че чрез наредбата се дава приоритет на производителите и се създават условия за скъсяване на веригата на доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Наредбата попадна под сериозни критики от страна на вицепремиера Валери Симеонов, според когото тя поставя под риск стабилността на изграден вече работещ механизъм, т.к. програмата „Плод и мляко“ се изпълнява на 95%, и предпоставя към монополизиране на сектора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки