Розовите пеликани в резервата „Сребърна" измътиха малките си


Розовите пеликани в резервата „Сребърна" измътиха малките си
01 Юни 2018, Петък


Засега те съжителстват мирно в колонията на къдроглавите си събратя и не демонстрират явна конкуренция за терен и храна

Автор: Десант

Няколко двойки от вида Розов пеликан (Pelecanus onocrotalus) се сдобиха с малки. Те са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани в поддържан резерват „Сребърна“. Двойките са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение.

Един розов пеликан е с пръстен и ще бъде наблюдаван старателно  от експертите, за се установи произходът му. Възможно е птицата да е опръстенена целево в друга държава или да е била „пациент” на Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Тази година има по-малка по численост група на розови пеликани в резервата – около 20 екземпляра, които си почиват и се хранят. Вероятна причина за загнездването на розовите пеликани е благоприятният и достатъчен терен на тръстиковите острови, който къдроглавите им събратя не могат да запълнят.

Те съжителстват мирно в колонията и не демонстрират явна конкуренция за терен и храна. За наличие на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се твърди, тъй като се изисква натрупване на достатъчно статистически и поведенчески наблюдения.

Розовите пеликани обикновено гнездят в делтата на река Дунав, в Гърция, Турция и екваториалните части на Африка и Азия. Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в съседна Румъния.



В света има осем вида пеликани, принадлежащи към рода. Два от тях къдроглавият (Pelecanus crispus)  и розовият (Pelecanus onocrotalus) обитават сладководни водоеми  в  Европа. Перуанският (Pelecanus thagus) и кафявият (Pelecanus occidentalis L.) се срещат на територията на Южна Америка, а в Северна - Америка червеноклюният (Рelecanus erythrorhynchus Gm). В крайбрежните зони на Австралия се среща очилатият пеликан (Pelecanus conspiciliarus Temm), в Индокитай - сивият (Pelecanus philipenis Gm). Малкият пеликан (Pelecanus rufescens Gm) обитава територията южно от пустинята Сахара - Червено море.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки