Колко струва на „Газпром" отказът от „Южен поток"


Колко  струва на „Газпром" отказът от „Южен поток"
01 Юни 2018, Петък


И ще стигне ли „Турския поток" до България

Автор: Десант

Отказът от „Южен поток" струва на „Газпром" 800 милиона евро, признава Владимир Путин след срещата си с българския премиер Бойко Борисов, състояла се в сряда, предава руското издание „Ведомости".

„Е, записахме ги като загуби, какво да се прави" - заявява президентът на РФ, като не пропуска да отбележи, че реализацията на този проект е щяла да е изгодна за България и двете страни съжаляват за отказа от него.

Припомняме, че нереализираният газопровод „Южен поток" беше спрян през 2014 г. Той трябваше да мине по дъното на Черно море, тръгвайки от Анапския район и излизайки на брега край Варна. Впоследствие идеята за него бе заменена с т.нар. "Турски поток".

На въпроса, договорили ли са се Путин и Борисов от него да има разклонение до България, говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, категорично отговаря отрицателно. 

„Не, не са се договаряли и не е имало задача да се договарят. Не е по възможността на преговори между президент и премиер да се договаря това. Да, България проявява интерес. Но реализирането на този интерес на практика е обусловена от редица причини: невъзможност да се реализира, няма определени гаранции от страна на Европейската комисия и от страна на самата България, като имаме предвид случилото се преди (с „Южен поток")" - обяснява Песков пред руската медия. 

Той допълва, че България има желание към нея да има отклонение от „Турски подход", но въпросът е откъде и през какви граници да стане това. „Работата е там, че ако „Южен поток" се реализираше в посока България, то „Турски поток" вече фактически е реализиран и тук е по-сложно. Но и у двете страни има заинтересованост" - обобщава Песков. 

Припомняме, че Бойко Борисов заяви, че Русия и Турция не възразяват „Турски поток" да бъде продължен до нашата страна. 

Какво ще се случи в края на краищата на практика, предстои да разберем тепърва. 


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки