Затлъстяването на децата е свързано пряко с рекламите


Затлъстяването на децата е свързано пряко с рекламите
Снимката е илюстративна
01 Юни 2018, Петък


Потребителски асоциации настояват за данък върху захарта и да се спре използването на анимационни герои, за да се рекламират детските храни

Автор: Десант

Преди 8 години в ЕП се гласува предложението на ЕК за трицветно кодиране (светофарна система) на количеството на солта, мазнините и захарта в етикета на храните. Целта на тази идия за етикетиране бе улесняване на здравословния потребителски избор.

Ако съответната съставка е с приемливо количество, спрямо дневните нужди на човешкия организъм, на етикета тя щеше да е оцветена в зелено, умереното съдържание – в жълто, а високото – в червено. За съжаление тогава, депутатите в ЕП не приеха това разумно предложение.

Днес в света има над 224 милиона деца с наднормено тегло. Същевременно в Европа, едно на три от подрастващите са с наднормено тегло или със затлъстяване. Над 22 милиона са малчуганите под 5-годишна възраст в Евросъюза, които са с наднормено тегло, а около 5 милиона са тези със затлъстяване.

България е на пето място по детско затлъстяване в ЕС, като над 200 000 деца в училищна възраст са с наднормено тегло.

Изследване на Световната здравна организация (СЗО) на тази епидемия показва директна връзка с рекламата на нездравословни храни и напитки. Ползването на анимационни герои, с цел да се привлече вниманието на децата е неприемливо, тъй като те, както и родителите им, нямат осъзната защита срещу психологическите похвати, използвани в рекламата.

От българската Асоциация „Активни потребители" настояват с цел да се опази здравето на децата, регулацията на рекламното таргетиране за тях да бъде централизирана, етикирането да е на база хранителни профили, разработени от СЗО, като измерител за здравословност на рекламираните храни на деца.

Също така да бъде забранена рекламата на нездравословни храни в пиковите часове, когато се излъчват детски предавания.

От над 20 години, Потребителският интернационал, чийто член е нашата Асоциация „Активни потребители", води кампания, която има няколко основни цели:

Опазване на децата от маркетинга на нездравословни храни - в т.ч. забрана за спонсорство на събития насочени или с участието на деца, реклама в социалните мрежи, използване на анимационни герои на опаковките на продуктите;

Подаване на по-добра хранителна информация на потребителите, за храните, които купуват;

Намаляване на нивата на мазнини, захар и сол в обработените храни;

Провеждане на активни информационни кампании в подкрепа на здравословното хранене;

Фискални мерки като данък върху захарта; 

Подобряване на предоставяната храна в училищата и другите публични институции.


В категории: Новини , Здравословно хранене

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Любител-скотовъд
01.06.2018 12:28:48
0
0
Нужно е.
1
Любител-скотовъд
01.06.2018 12:26:36
0
0
нужно е децата да се хранят с домашни храни-приготвени от родителите-соеви кюфтета,слънчогледови-кебапчета,сладко от фурми,смокини и пчелен мед с кокос-вместо шоколад от,който се дебелее.вредно е дете и мъж и жена да са с затлъстяване.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки