Ще станат ли малките бургазлийчета граничари


Ще станат ли малките бургазлийчета граничари
Снимки: Авторът
01 Юни 2018, Петък


Гранично-полицейски кораб „Обзор" и специализирано служебно куче посрещнаха в Деня на детето на Морската гара в Бургас малчуганите от морския град 

Автор: Диана Славчева

В Деня на детето малките бургазлийчета имаха редкия шанс да се качат и да разгледат истински гранично-полицейски кораб. На пирса на Морската гара в Бургас сутринта на 1 юни акостира специализираният плавателен съд „Обзор", който патрулира в териториалите ни води и прилежащите зони по родното Черноморие. 



Построеният в Холандия от корабостроителницата „Дамен" кораб е дълъг 42 метра и е широк 7 метра. Екипажът му се състои от 17 души. По думите на инспектор Климент Костов от Гранично-полицейски участък-Бургас, задачата на „Обзор" е да наблюдава плавателните средства, минаващи край българската черноморска брегова ивица, дали спазват граничния режим. Катерът е част от интегрираната система „Синя граница", която бе изградена в края на 2010 г. 



Освен да се качат на палубата му и да седнат на капитанския мостик, пълен с най-различни и причудливи навигационни уреди, децата можеха да видят пред морската гара с какво оборудване разполага българската Гранична полиция. Особено за момченцата беше интересно да разгледат различните оръжия и апаратура за наблюдения.



По принцип морските граничари следят най-вече за пренасянето на контрабанда - най-често на цигари, но също и на наркотици. Бежанците у нас минават покрай сухоземната ни граница, така че „обзорци" не са ги засичали и не им се е налагало да имат с тях близки срещи.

 

Звездата на този своеобразен ден на отворените врати стана специализираното служебно куче Цито, което демонстрира колко много слуша водача си - младши инспектор Стоян Иванов.



Иначе то е специализирано да открива взривни вещества - амониев нитрат, амонит и пр., както и боеприпаси - дори оръжейна смазка, която често се използва в направата на взривни устройства.
 
В служебните му задължения влиза и оказването на помощ за превантивната дейност на граничарите, като се включва в обследването на районите с повишен риск - морската гара, яхтеното пристанище, различни спортни прояви и концерти и т.н. Покрай това „охранява" и изяви на бургаския общински съвет и лично на градоначалника на морския град. 



Преди месец пък Цито с водача си били командировани на летище София.

Четириногият граничар в момента е на 4 години, а на служба в бургаската гранична полиция е от 2 години и два месеца. Селекцията му заедно с обучението му в специализираната школа в Берковица е продължила към 2 години.

По принцип тези кучета служат до 8-годишната си възраст в редиците на граничарите. Но ако покажат работни качества и че още могат да носят службата, ги оставят, така да се каже, до пенсия. А иначе, след уволнението си, обикновено си ги взимат водачите им като домашни любимци.

Като цяло граничарите споделиха, че в последно време в нашите териториални води е доста по-спокойно отпреди. Макар че има и по-напрегнати дни.  

Преди години много популярно бе едно стихотворение за граничарите, в което лиричният герой - едно детенце, същото като тези, които на 1 юни дойдоха на представянето на специализираната техника за изпълняване на задачите по граничното наблюдение, заявяваше с ентусиазъм: „Аз обичам много тоя батко/ зная той  безспирно бди за нас,/ по-спокойно да работи татко,/ по-спокойно да се уча аз"...

И дано сред малките бургазлийчета се намерят такива, които като него, рано или късно, ще заявят: „Като стана двадесетгодишен/ с радост аз ще стана граничар!".


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки