Сметките на БДЖ - Пътнически превози остават запорирани


Сметките на  БДЖ - Пътнически превози остават запорирани
31 Май 2018, Четвъртък


Може да се стигне и до разпродаване на активи на дружеството, каза в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски

Автор: Янко Георгиев

Транспортният министър Ивайло Московски коментира в Бургас запорираните сметки на  БДЖ - Пътнически превози. Той заяви, че тези заеми са отпуснати през 2007 г. и до този момент няма нито един документ, който да показва как е било предвидено да се изплащат.

„Смятам, че по този начин се цели да бъдат ощетени българските граждани, като се настоява средствата да бъдат платени от държавния бюджет, тоест от данъците на българските граждани“, посочи министърът.

Министър Московски подчерта, че дружеството е в нормална кондиция и може да управлява и дълговете и активите си на пазарен принцип.

„Продължаваме да следваме нашата политика –  сектор „Транспорт“  да се справи сам с тази ситуация, така че да не се наложи да вземем средства от държавния бюджет, като те ще бъдат най-вероятно под формата на безлихвен заем“, каза министърът.

Московски предложи да се направи референдум и  да се попитат българските граждани дали са съгласни да плащат дълговете на БДЖ. „Никой не ги е питал, когато са взети тези заеми, а сега дали е редно да се плащат с пари от държавния бюджет“, подчерта министърът.

Министър Московски призова кредиторите и техните акционери да обяснят как са отпуснали заемите, след като са били наясно, че дружеството е фактически фалирало в момента на отпускането на средствата.

„Когато поехме БДЖ изготвихме план за преструктуриране, който включваше рефинасиране на текущи дългове. Единствената банка, която беше склонна да финансира БДЖ беше Световната банка и то с държавна гаранция. Странно е, как банките облигационери и техните акционери не са се поинтересували“, коментира министърът.

„Аз като министър съм извървял целия път, така че да направя законно държавата да помогне на дружеството. Затова две години чакахме да се нотифицира държавната помощ от Брюксел. Така вече законно, ако реши държавният бюджет може да подпомогне. Преди два дни разговарях по темата с министъра на финансите Владислав Горанов и го помолих да активира държавната помощ. Не е изключено запорът да доведе и до разпродаване на активи“, съобщи още Московски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки