Бургас е домакин на най-големия морски форум в Европа


Бургас е домакин на най-големия морски форум в Европа
31 Май 2018, Четвъртък


Над 700 души представители на заинтересовани страни от цяла Европа и извън нея се събраха днес в морския град, където официално бе открит „Европейския ден на морето – 2018“

Автор: Десант

След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да е домакин на Европейския морски ден. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и бе официално открит днес.

Главното събитие в него е двудневна конференция, която събра в Бургас над 700 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Сред тях са г-н Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, вицепремиерът на Република България г-н Валери Симеонов, г-н Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, г-н Нено Димов - министър на околната среда и водите на Република България, както и ръководители на различни държавни институции от останалите пет държави с излаз на Черно море, които подписаха обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.

Тази година специално място в дневния ред на Европейския морски ден заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Конференцията откри като домакин бургаският кмет Димитър Николов.

"Трябва да признаем, че Бургас се готви за това събитие повече от половин година. Възприехме Европейския морски ден като предизвикателство и възможност. Предизвикателството да бъде платформа за дискусии по една от основните политики на Европейския съюз и да остави свой отпечатък върху вече десетилетната история на инициативата Европейски морски ден. Възможност да посрещнем над 700 участника от различни държави, институции, организации, бизнес, да демонстрираме отговорно отношение и постижение в политиките, свързани с морето и устойчивото използване на неговите ресурси, да дадем своя градски принос към провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС", каза кметът Николов в своето приветствие.

Еврокомисар Вела поздрави участниците с "Добре дошли в Бургас" на чист български език и цитира Йоан Екзарх, който преди повече от 1000 години е казал, че "Морето сближава всичко далечно".

"Черно море е готово за своя "Big Bang" по отношение на интелигентния икономически "син" растеж. Важно условие това да се случи е подписаната днес обща декларация между крайбрежните държави", каза още комисар Вела и съобщи, че през следващите години ще може да се кандидатства с проекти в тази посока чрез нова европейска финансова платформа.

"Открива се прекрасна възможност да сближим позиции със съседните ни държави, да подкрепим устойчивото развитие на перспективния Черноморски регион. Подписаната днес декларация поставя начало на обща програма за действие", каза министър Ивайло Московски.

"Обнадежден съм за развитието на първо място на транспортната инфраструктура, което ще донесе икономически ползи. Трябва да бъде подкрепен и туризмът в Черноморския регион, който има много предимства", заяви от своя страна вицепремиерът Валери Симеонов.

Европейският морски ден ще бъде закрит на 1 юни със символично предаване на щафетата на следващия домакин Лисабон. 


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки