«Лукойл» ще прави нов нефтохимически комплекс в комбината край Бургас


«Лукойл» ще прави нов нефтохимически комплекс в комбината край Бургас
31 Май 2018, Четвъртък


Новината съобщи лично Вагит Алекперов след срещата на руския президент Владимир Путин с българския премиер Бойко Борисов, на който присъства и нефтеният олигарх

Автор: Десант

«Лукойл» ще построи нефтохимически комплекс в България, съобщи президента и съсобственик на компанията Вагит Алекперов след срещата на руския президент Владимир Путин с българския премиер Бойко Борисов, състояла се на 30 май в московския Кремъл, на която присъства и нефтеният олигарх. 

Мнозина се чудиха какво точно прави той насред компанията от руски и наши министри, но вече е ясна коя е на крушката опашката.

От думите му, цитирани от руските медии, става ясно, че комбинатът ще е за полипропилен и дизелово гориво. Всъщност иде реч за модернизация на старото производство, което се осъществява в нефтохимическия комбинат край Бургас. Най-вероятно Алекперов има намерение там да се изгради един по-модерен полимерен комплекс.

При това обаче „Лукойл" не смята да увеличава броя на бензиностанциите в България, уточнява още Алекперов. Към момента те наброяват 221. 

Руските медии припомнят, че „Нефтохимът" в България е на 15 км от Бургас и в него се преработват различни видове нефт (в това число и експортен) и мазут. В завода нефтът постъпва по тръбопровод от терминал "Росенец". 

В момента се разглежда възможността за строителството на високотехнологични мощности за производството на не по-малко от 150 хиляди тона полипропилен годишно. Досега производството в бургаската рафинерия съставляваше 80 хиляди тона. Т.е., то ще се увеличи двойно.

​Аналитикът от „Газпромбанка" Евгения Дышлюк оценя стойността на реализацията на проекта за производство на полипропилен в България на 1 милиард евро, а срока на строителството - за 3 години.  

Според експерти, замърсяването от полимерното производство е най-вече от изхвърлянето на отпадните му води, които бъкат от вредни химикали. Иначе специалистите успокояват, че то не трови въздуха. Още повече, те са на мнение, че все пак това намерение първо трябва да бъде одобрено от Брюксел, затова се учудват на категоричността, с която Алекперов обявява това едва ли не като окончателно решено.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки