В Стара Загора сменят турско-арабските имена на 838 местности


В Стара Загора сменят турско-арабските имена на 838 местности
Името на Несебър например е сменено още през 1934 г.
31 Май 2018, Четвъртък


Първи у нас в ново време това направиха в Бургас още преди 10 години по предложение на лидера на НФСБ и настоящ премиер Валери Симеонов

Автор: Десант

Патриотите в Стара Загора постигнаха голям успех. Дългогодишната им битка за преименуването на местности в Старозагорско, които носят турско-арабски имена, приключи. На днешното си заседание Общинският съвет в Стара Загора прие за бъдат преименувани 838 местности, които сега носят турско-арабски имена. Срещу решението гласуваха единствено представителите на ДПС в местния парламент.

Припомняме, че през 2014 г. Общинският съвет в Стара Загора взе решение за преименуването на всички местности в 51 населени места на територията на общината. През 2017 г. временна комисия, включваща представители на ГЕРБ, НФСБ, АТАКА, ВМРО и Реформаторски блок, започна своята работа.

В хода на работата си членовете на комисията са се натъкнали на множество неразбираеми за съвременниците наименования, част от тях се оказали смесица от турско-арабски и стари български думи. Сред тях например е словосъчетанието „съборената кюприя“, което в буквален превод означава „събореният мост“.

Запазени са топонимите с корен от езика на далечните предци траките, сред тях е и аязмо (лечебен извор). При изготвянето на списъците, които вече са предоставени на селските кметове, е използвана експертизата на дългогодишни университетски специалисти – османисти.

Част от старите имена са преведени буквално, други са по аналогия, трети са изцяло нови. От комисията настояват, собствениците на имоти в местностите с променени имена да не заплащат такси при вадене на документи. От там припомнят, че по сходен начин е било процедирано през 30-те години на миналия ХХ в., когато са сменени с български старите турско-арабски имена на стотици селища.

Справка показва, че само от август до декември 1934 г. с девет заповеди на тогавашния министър на вътрешните работи и народното здраве Петър Мидилев са променени имената на 1875 населени места, сред които и на 14 града. Оттогава датират наименованията на Смолян, Асеновград, Несебър, Златоград, Девин и др.

Подготовката за този процес обаче датира още от 1925 г. при управлението на Народния сговор с премиер проф. Александър Цанков. През 1906 г. пък само в сегашната Старозагорска област са променени имената на 347 села.

​Припомняме, че първият град в България, който смени турските наименования на местности, бе Бургас. Това стана през 2008 г. по инициатива на лидера на НФСБ и настоящ вицепремиер Валери Симеонов, който по това време бе председател на Общинския съвет в морския град. Впоследствие и друга градове в страната последваха неговия пример.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки