Прокуратурата повдигна множество обвинения срещу бившия шеф на НДК


Прокуратурата повдигна множество обвинения срещу бившия шеф на НДК
Снимка: БГНЕС
31 Май 2018, Четвъртък


Вижте защо дават на съд Мирослав Боршош

Автор: Десант

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от „Националния дворец на културата - Конгресен център - София" за нецелево разходване на целеви средства,  умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Разследването е извършено под ръководството и надзора СГП, по образувано на 19 юли 2017 г. досъдебно производство.

Макар в прессъобщението на прокуратурата да не се посочват дори инициали, става ясно, че бившият изпълнителен директор Мирослав Боршош е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв., да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от 3 август 2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В хода на разследването е установено, че в периода 16 януари 2015 г. - 24 януари 2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. С тези действия той е осъществил престъплението умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61 лв. На 9 септември 2015 г. той е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“.

Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. сключва договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16 октомври 2015 г. Министерският съвет е уважил искането му и на НДК е  предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“. Но Боршош  не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил “Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24 ноември 2014 г. – 23 декември 2015 г. съзнателно са сключени 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са: 6 за пиар обслужване, при назначени в НДК четирима служители за тази дейност, и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени двама юрисконсулти. 

Ексшефът на НДК е обвинен и за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 1 ноември 2016 г. той присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Друго длъжностно лице – председател на съвета на директорите, е обвинено за това, че е  принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки