Истанбулската конвенция - във фокуса на Свето-Йоановите четения


Истанбулската конвенция - във фокуса на Свето-Йоановите четения
31 Май 2018, Четвъртък


Те ще се проведат в храм "Св. вмчк Георги"-Ротонда в София. Вижте подробностите


От 1 до 3 юни в старинния храм "Св. вмчк Георги" в София, известен като Ротондата, ще бъдат открити Свето-Йоанови четения. 

Конференцията се организира от настоятелството на старинния храм „Св. великомъченик Георги“ – Ротонда, с благословението на Софийска св. митрополия и със съдействието на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В Свето-Йоановите четения доклади ще изнесат православни духовници, богослови, учени и изследователи от редица епархии и академични институции в цялата страна. Те ще бъдат четени в Зала „Рила“ в хотел „Балкан“ и аулата на Богословския факултет на СУ.

Повечето от докладите, включени в програмата на форума, засягат скандалната Истанбулска конвенция: доц. Екатерина Дамянова ще представи „Библейски прочит на Истанбулската конвенция“; - доц. Костадин Нушев – „Истанбулската конвенция и нравственото възпитание на подрастващите“;  д-р Николай Михайлов – „Размисли за Истанбулската конвенция“; Дарин Алексиев – „Истанбулската конвенция и гностическия андрогин“; Георги Тодоров – „Истанбулската конвенция, православната антропология и бъдещето на човека“.

В рамките на проявата ще бъде представена новоиздадената „Служба на св. мчк Енравота-Боян и Чудото на Светия Кръст при св. цар Борис“, съставена от ставр. ик. Павел Гърбов.

След другите интересни теми, включени в докладите, са тази на ик. Йоан Куков – „Богослужебна прослава на св. Йоан Рилски“; д-р Цветан Василев – „Средновековни надписи в ротондата „Св. Георги“; д-р Ива Инджова – „Охридската архиепископия – статут, диоцез и междуцърковни отношения с Търновската архиепископия-патриаршия през ХІІІ в.“, Янина Алексиева – „Балканската серия на художника Василий Верещагин“ и проф. Чавдар Попов – „Тенденции в църковната живопис след Освобождението“. 

Ик. Емил Паралингов ще се спре на „Българският църковен печат и гоненията срещу Църквата след 1918 г.“, а Александър Генчев и Иван Чолаков ще разгледат темата: „Александър Солженицин и православното възраждане в СССР“ (по случай 100-годишнината от раждането на писателя).


В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки