За първи път в Европа: В Бургас извършват гинекологични операции с хелий


За първи път в Европа: В Бургас извършват гинекологични операции с хелий
Снимката е илюстративна
31 Май 2018, Четвъртък


Новата технология с плазмен лазер позволява максимална прецизност и интервенциите се извършват с нея по възможно най-щадящия за пациента начин

Автор: Десант

Последно поколение лазерна гинекология започва да се практикува в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Първите операции с иновативната техника са планирани за 7 юни, а оператор е известният гинеколог д-р Георги Хубчев, главен консултант на отделението по акушерство и гинекология в болницата.


д-р Георги Хубчев

Само преди ден той направи първата вагинална хистеректомия в България с плазмен лазер, използващ хелий. Благодарение на модерната технология, пациентката е в състояние да се прибере вкъщи само 24 часа след операцията.

Бъдещето на медицината е във високите технологии, които дават възможност за минимално кървене и бързо възстановяване на пациента. С апаратурата, с която разполагаме, могат да се направят всички гинекологични операции с максимална прецизност и по възможно най-щадящия за пациентката начин.“ обяснява д-р Хубчев. 

Известният гинеколог е внедрил в практиката си апарата J-plasma на американската компания Bovie Medical, който съчетава студена хелиева плазма с радио-честотна енергия и дава възможност за широкообхватна оперативна дейност по възможно най-щадящ метод.  Плазменият лазер, използван от д-р Хубчев, е пантентована технология и няма еквивалент на пазара. Той използва процеси за йонизация на хелия, за да получи стабилен, фокусиран лъч от йонизиран газ, който дава на опериращия по-голяма прецизност и възможност за минимална инвазивност при операциите.

Рискът от увреждане на околната тъкан е минимален, намалени са всички странични ефекти, а дължината на плазмения поток е контролирана и точна на микроравнище. Уредът позволява по-добра видимост за оператора, отлична гъвкавост и контрол на енергията. С минимални усилия, в случай на нужда, може да се премине към електрокоагулация.

Директорът за международни продажби на компанията- производител - Джовани Гравагно коментира, че не знае за друг случай, в който технологията е използвана за гинекологична операция в Европа, което прави иновацията на д-р Хубчев постижение в европейски мащаб.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки